U trendu

Neslaganja između Srbije i Grčke mogu voditi ka priznanju Kosova

Poslednja neslaganja između Atine i Beograda mogu dovesti do pomeranja Grčke ka priznanju Kosova, piše danas prištinski dnevnik Koha ditore.

Izveštaji u grčkom dnevniku Katimerini, koji citira „krugove u grčkoj spoljnoj politici“ u Atini, pominju grčko nezadovoljstvo međunarodnim potezima Beograda u vezi sa Kosovom i sporom oko imena Makedonije govore o mogućim kretanjima ka priznanju Kosova.

Šef programa za jugoističnu Evropu pri Helenskoj fondaciji za spoljnu i evroposku politiku Joanis Armakolas izjavio je za Koha ditore da nema saznanja o poslednjim potezima Beograda u vezi sa makedonskim problemom, ali je pojasnio da bi priznanje te zemlje od Beograda pod njenim ustavnim imenom bilo bacanje rukavice u lice Grčkoj, koja je uvek podržavala Srbiji svih ovih godina.

On je dodao da je to stara priča koju Atina nikada u prošlosti nije otvorila.

Za njega činjenica da određeni krogovi spoljne politike Grčke govore o tome pokazuje grčko nezadovoljstvo na reakciju zvaničnog Boegrada na posetu grčkog šefa diplomatije Kotziasa Kosovu, uključujući tu i izjavu srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.
„Ja mislim da je izjava ministra Dačića da bi potencijalna promena grčkog stave prema Kosovu bila u suprotnosti sa međunarodnim zakonima i prijateljskim odnosima između dve zemlje bila neodmerena“, rekao je Armakolas.

Grčka je jedna od pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar