U trendu

Neuspeh 5. oktobra u kukavičluku političara

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je povodom 15 godina od pada režima Slobodana Miloševića, da su prestanak oružanih sukoba i gradnja demokratskih institucija najveći uspesi 5. oktobra, koji nije dostigao željeni cilj zbog nedostatka hrabrosti i odlučnosti nosilaca promena.

„Tog dana, 5. oktobra je napravljena ta prekretnica da Srbija više nije zemlja koja se otvoreno oružano konfrontira sa drugim zemljama. Ali, da li danas imamo pravnu državu – nemamo, da li imamo demokratiju – nemamo, da li imamo nezavisne medije – nemamo i u tom pogledu dometi 5. oktobra jesu ograničeni“, rekao je Pajtić za agenciju Beta.

On je podsetio da su posle 5. oktobra počele da se grade nove institucije koje kontrolišu sistem, poput zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja i da je pokrenut „bespovratni proces pridruživanja Evropskoj uniji, koliko god je za vreme ove vlasti taj proces usporen“.

Govoreći o razlozima za neuspeh 5. oktobra, Pajtić je podsetio da su DOS činile stranke različitih orijentacija i da „DS nije bila u poziciji da ima dominantnu ulogu“.

Prema njegovim rečima, već 6. oktobra bio je jasan sukob između predsednika vlade Zorana Đinđića koji je zagovarao proevropski pristup i predsednika države Vojislava Koštunice, koji je imao drugačiji pristup.

„Polovina ljudi koji su bili uz DOS nisu bili protiv Miloševića zato što je vodio ratove, već zato što ih je izgubio“, rekao je Pajtić i dodao da neuspeh 5. oktobra vidi u nedostatku „hrabrosti, odlučnosti, čestitosti i integriteta kod činilaca političkog života“.

Pajtić je kazao da se ne može očekivati novi 5. oktobar, jer bi to bilo protivprirodno okupljanje stranaka, ali da će DS nastaviti da insistira na promenama i socijalno odgovornoj državi.

„Opozicija nije nečujna, mi nismo ista stranka kao i pre tri godine, uvideli smo greške. Želimo socijalno odgovornu državu, ne robovanje bankama i drugim silama, već pre svega robovanje njegovom narodu“, rekao je Pajtić.

U ponedeljak se navšava 15 godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije u septembra 2000. koje je izgubio od kandidata DOS i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.