Neverovatan poduhvat: Budnom mu operisali tumor na mozgu

Na Klinici za neurohirurgiju KCS pacijentu J. N. (41) iz Beograda juče je urađena izuzetno komplikovana operacija tumora na mozgu dok je bio u budnom stanju. To je posle pauze od 20 godina prvi ovakav zahvat u ovoj ustanovi bez uvođenja pacijenta u totalnu anesteziju.

Operaciju je uradio dr Dragan Savić. Zahvat je trajao oko četiri sata. Zbog težine same intervencije lekari zasada ne daju nikakve prognoze, ali je pacijent u stabilnom stanju.

U timu lekara doktora Savića bili su neurohirurzi Mihajlo Milićević i Aleksandar Stanimirović, anesteziolog dr Branko Milaković, dr Vladimir Bojović i neuropsiholog dr Gordana Tomić.

Intervencija za koju se ovaj tim dugo pripremao počela je oko 10 časova izjutra i izvedena je u dva dela. U prvom navratu hirurzi su isekli kožu glave i otvorili lobanju na mestu tumora dok je pacijent bio u blagoj opštoj anesteziji. Onda je pacijent probuđen. Na pitanja doktorke Tomić, neuropsihologa, zadužene da prati njegove govorno-jezičke funkcije, odgovorio je potpuno svesno i tačno:

– Danas je subota. Nalazim se na klinici za neurohirurgiju i znam da je danas maraton! – bile su reči ovog Beograđanina nakon buđenja.

Tek kada su lekari došli do tumora videli su da je izuzetno velik i da je ušao duboko u strukture mozga. To je ono što je ovu operaciju učinilo izuzetno teškom i lekari su morali da odvajaju obolelo tkivo bukvalno milimetar po milimetar, strahujući da se trajno ne oštete funkcije govora i pokretanja ruku i nogu. U ovakvim slučajevima, kada lekari urade sve najbolje što mogu može da dođe do oštećenja. Tokom samog zahvata i po njegovom završetku uočeno je da pacijent J. N. ima poteškoća sa govorom i pokretanjem desne ruke i noge.

– Nadamo se da će za mesec dana, najkasnije za pola godine, sasvim vratiti govor i pokreti desne ruke i noge, dakle da je reč o prolaznoj postoperativnoj traumi – rekao nam je dr Savić odmah po završetku intervencije. – Hirurgija uvek sa sobom nosi puno rizika i to je činjenica koju mora da prihvati kako lekar, tako i pacijent. Tumor je zahvatio vrlo duboke strukture mozga, tako da je još neizvesno da li smo postigli potpuni efekat operacije.

Odstranjivanje tumora mozga dok je pacijent u budnom stanju radi se u situacijama kada je tumor zahvatio zone odgovorne za govor i pokrete ruku i nogu. Operacija u budnom stanju je zapravo velika prednost i za pacijenta i za hirurga. Jedino tako tokom zahvata hirurg može da komunicira sa onim koga operiše i da mogućnost trajnog oštećenja centara za govor i pokrete bude svedena na minimum, a to se kada je pacijent pod totalnom narkozom ne može kontrolisati.

– Sa vrlo blagim anesteticima bolesnik se uvodi u anesteziju. On spava dok sečemo kožu, otvaramo kost glave i sečemo moždanu opnu – objasnio nam je dr Savić. – Kada se pređe na rad na samom mozgu pacijent se budi. Za njega u toj situaciji nema bolnih senzacija jer moždano tkivo nema nervne završetke za bol. Tada odstranjujemo tumor i pratimo kako pacijent reaguje.

Pacijentu je pre operacije bilo rečeno da će ga probuditi u jednom trenutku. Tim lekara pratio je njegove vitalne parametre, dok je doktorka Tomić, neuropsiholog, razgovarala sa njim, a dr Bojović pratio pokrete ruku i nogu. U isto vreme, neurohirurzi su radili stimulaciju sa posebnom elektrodom i stimulisali delove mozga da bi videli koliko su blizu ili daleko od puteva za pokrete ruku i nogu i delova odgovornih za govor. Svaki put kada su od dr Tomić i dr Bojovića dobijali signal da nastave, odstranjivali su tumor sve dok su mogli, prenose Novosti.

Prva operacija mozga na budnom pacijentu u našoj zemlji izvedena je na Klinici za neurohirurgiju pre 40 godina, kod pacijenta obolelog od epilepsije, a uradio je prof. dr Ivan Ribarić. Ovakvi zahvati u našoj zemlji rade se jedino još na neurohirurgiji u Novom Sadu.

Na Klinici za neurohirurgiju godišnje se operiše oko 2.500 pacijenata. Najznačajnije novine, osim operacije u budnom stanju, odnose se na intervencije kod epileptičara, kao i u hirurgiji vratne i lumbosakralne kičme.

Prema rečima doktora Savića, najnovije procene su da će ova vrsta intervencije biti potrebna kod 60 pacijenata godišnje. Karakteristika tumora koji zahvataju zone govora i utiču na pokrete ruku i nogu je da se javljaju kod mladih ljudi i u početku su benigni. Oni imaju veliki potencijal da postanu maligni i zato moraju hirurški radikalno da se odstrane, ali da pacijent ne ostane trajno invalid.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike