U trendu

Niko ne traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova

Ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova izjavila je da se pred Srbiju za članstvo u Evropskoj uniji ne postavlja uslov da prizna nezavisnost Kosova, ali da Beograd mora da postigne sporazum s Kosovom o uredjenju medjusobnih odnosa.

„Niko ne traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova. Od 28 zemalja članica EU još uvek postoji pet koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Slovačka je jedna od njih. Sa druge strane, ako EU želi da osigura stabilnost i prosperitet, ne može sebi dozvoliti da primi državu koja nema izmirene odnose u regionu“, rekla je Repčekova u intervjuu za Novi magazin.

Ona je rekla da je u interesu EU da Srbija i Kosovo normalizuju svoje odnose i da se dogovore oko funkcionisanja, posebno u oblastima sa uticajem na svakodnevni život ljudi, kao što su priznavanje diploma, upotreba registarskih tablica i funkcionisanje sudstva.

„Ponavljam još jednom – ne postoji nijedan dokumenat EU koji bi zahtevao od Srbije da prizna Kosovo. Ali, ulazak u EU zahteva od Srbije da u okviru pravno obavezujućeg sporazuma postigne opšte uredjenje odnosa sa Kosovom“, rekla je Repčekova.

Povodom pregovora s EU, Repčekova je rekla da je sada proces evropskih integracija zahtevniji nego ranije i dodala da nije važno koliko poglavlja će Srbija otvoriti nego koliko ih zatvori, pošto je to „znak kvaliteta države i signal koliko je uspela da se približi standardima EU“.

„Slovački put u EU trajao je punih deset godina. Ali, kad smo postali članica EU bili smo pripremljeni, reformisani i u roku od pet godina počeli smo da primenjujemo zajedničku monetu“, rekla je ona.

Repčekova je za uspeh reformi u Slovačkoj istakla njihovu brzinu.

„Promena koja je dobro pripremljena i desi se brzo ne dozvoljava da se mobilišu njeni neprijatelji. Brže se dolazi do rezultata reformi i stvara se dovoljan vremenski prostor da se njeni potencijalno negativni delovi poprave, a da se ne promeni rezultat reformi. I obrnuto, ako je proces reformi spor, za realizaciju je potrebno uložiti više vremena i resursa, kad ih i nema, da bi se postiglo željeno stanje jer dugotrajan proces mobiliše neprijatelje reformi i stanovnike protiv promena, deformiše njihov tok i rezultat i nikad ne odgovara zahtevima“, rekla je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.