U trendu

Nikodijević: Građani da učesvuju u donošenju odluka

NOVI SAD – Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević učestvuje na Prvoj godišnjoj konferenciji lokalnih skupština, koja se održava danas i sutra u Novom Sadu i tom prilikom rekao je da građani treba na što efikasniji način da budu informisani i uključeni u proces donošenja odluka.

Govoreći na prvom panelu u okviru konferencije „Značaj lokalnih parlamenata za građane: potencijali za uključivanje javnosti u radu”, Nikodijević je istakao važnost ove teme, na prvom mestu zbog kvaliteta života građana, i naglasio da je skupština odraz volje građana i zato je javnost njenog rada ključna, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

„Prvi i osnovni kontakt građani ostvaruju upravo sa jedinicama lokalnih samouprava koje odlučuju o životnim pitanjima. Zato je važno da se razgovara na temu javnosti rada lokalnih samouprava i boljeg uključivanja građana u proces odlučivanja“, rekao je Nikodijević i najavio modernizaciju i unapređenje rada gradske skupštine.

Rekao je i da građani treba da budu što bolje informisani o odlukama i planiranim projektima koje donosi Skupština grada, ali i da budu konsultovani prilikom trošenja sredstava iz budžeta.

„Modaliteti su različiti, ali će svakako podrazumevati korišćenje moderne, digitalne tehnologije. Krajnji cilj je da građani na što efikasniji način budu uključeni u proces donošenja odluka“, rekao je Nikodijević.

On je izrazio uverenje da će prvi konkretni rezultati po ovom pitanju moći da se vide već naredne godine.

Organizator konferencije je Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine i Grad Novi Sad, u saradnji sa projektom „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza”, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar