U trendu

Nikodijević: Ove godine gasimo 16 individualnih kotlarnica

BEOGRAD – U poslednjih 28 godina na teritoriji Beograda ugašeno je više od 1.200 individualnih kotlarnica koje su među najvećim zagađivačima vazduha, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i najavio da će ove godine biti ugašeno još 16 kotlarnica.

Nikodijević je u Osnovnoj školi „Dr Arčibald Rajs“ na Karaburmi, koja je krajem prošle godine prešla sa kotlarnice koja je koristila ekološki neprihvatljiva goriva na daljinski sistem grejanja, istakao da će u Beogradu, a prema Sporazumu sa EU, do 2021. biti ugašen preostali manji broj kotlarnica.

„Najpre gasimo kotlarnice u većim sistemima, kao što su škole i preduzeća. Ove godine gasimo 16 kotlarnica, među kojima su kotlarnice u četiri škole“, najavio je Nikodijević.

Podsetio je da je u 2018. urađena rekonstrukcija magistralnog toplovoda Novi Beograd prema desnoj obali Save, čime je, kaže, omogućen veći kapacitet i broj korisnika na sistem daljinskog upravljanja.

Prema njegovim rečima, prioritet gradske uprave je očuvanje životne sredine, a politiku koju u tom cilju sprovode ogleda se u gašenju individualnih kotlarnica, pošumljavanju i uvođenju električnih autobusa.

„Na kvalitet vazduha u Beogradu najviše utiču izduvni gasovi iz automobila i zimi individualno grejanje. Naša ideja je da kotlarnice ugasimo, a kada je gradski prevoz u pitanju pređemo na električne autobuse i u planu je nabavka novih eko autobusa“, rekao je Nikodijević i dodao da će autobusi koji idu na naftu, mazut i gas najpre biti sklonjeni iz centra grada, a kasnije i iz celog Beograda.

U planu je, kaže Nikodijević, i da u naredne tri godine bude pošumljeno još 240 hektara novih površina.

Govoreći o kvalitetu vazduha u Beogradu, Nikodijević kaže da je sličan kvalitetu vazduha u gradovima koji su po veličini slični našoj prestonici, ali da Srbija mora pratiti evropske trednove i vodi aktivnu politiku u zaštiti životne sredine i omogući što kvalitetniji vazduh građanima.

Direktorka Osnovne škole „Dr Arčibald Rajs“ Albina Holod zahvalila je Ministarstvu za zaštitu životne sredine i Gradu Beogradu na investiciji i dodala da je grejanje u školi sada neuporedivo bolje nego ranije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar