U trendu

Nikodijević: U utorak o dobiti javnih preduzeća, zabrani kesa

BEOGRAD – Plastične kese trebalo bi da budu zabranjene od 1. januara 2020. godine u Beogradu, a konačnu odluku o tome doneće odbornici Skupštine grada na sednici zakazanoj za utorak, 25. septembra, najavio je predsednk parlamenta Nikola Nikodijević.

Nikodijević za Tanjug kaže da je Grad ranije postigao dogovor sa velikim trgovinskim lancima da se plastične kese naplaćuju, kako bi se njihova upotreba smanjila i iznosi podatak da je u prestonici sada u opticaju 60 odsto manje plastičnih kesa.

Dodaje da grad želi da napravi korak dalje i bude inicijator promene niza zakona, ali i da sopstvenim primerom pokaže kako se u praksi čuva životna sredina, budući da su plastične kese jedan od najvećih zagađivača životne sredine.

„Naravno, za borbu za očuvanje životne sredine i prirodnih resursa u gradu trebaće nam dosta vremena. Dajemo više od godinu dana vremena da se priviknemo na tu odluku kada bude stupila na snagu“, rekao je on.

Dodaje da će biti sprovedena i kampanja prema građanima i trgovinskim lancima, kao i da odluka znači da će morati da se ponudi alternativa plastičnim kesama.

Predlog odluke predviđa da će trgovci biti dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima, na teritoriji grada.

Kese koje trgovci budu stavljali na raspolaganje potrošačima na mestu prodaje mogu biti papirne, uz naknadu ili bez, a mogu kupcima da obezbede i torbe za kupovinu, takođe, sa ili bez naknade.
Odluka predviđa i novčane kazne za one koji je ne budu poštovali i to od 150.000 dinara za pravno lice, a 25.000 dinara za odgovorno lice u određenom objektu.

Kazne za preduzetnike koji se ogluše o novi propis biće 75.000 dinara, dok će fizička lica platiti prekršaj 25.000 dinara.

Odbornici bi trebalo da daju i saglasnost na odluke o raspodeli dobiti za prošlu godinu pojedinih gradskih javnih preduzeća.

Nikodijević ističe da je dobit preduzeća za prošlu godinu u gradu veći od 5,3 milijarde dinara, što je, kaže, više nego 2016. godine.

„Od 2015. godine javno-komunalna preduzeća ostvaruju dobit i na to smo ponosni. Pre pet godina su javna preduzeća bila u gubicima, koji su se pokrivali iz budžeta grada, a sada prihoduju novac koji se vraća u budžet i koristi za dalje investicije“, kaže Nikodijević.

Podseća da, ipak, dobit ne ostvaruju sva javna preduzeća u gradu. GSP Beograd je preduzeće koje posluje sa gubicima.

Zato će, dodao je, posebna pažnja u narednom periodu biti posvećena tom preduzeću, kako bi se stabilizovalo i radilo barem na pozitivnoj nuli, ako ne i sa profitom.

Kada je reč o preduzećima, neka od njih trebalo bi da dobiju nove direktore posle sednice parlamenta.

U 15 gradskih preduzeća početkom leta je bio raspisan konkurs, održani su razgovori i testiranje kandidata, a nadležna komisija će izveštaj dostaviti Gradskom veću i Skupštini grada na usvajanje.

„Očekujem da će se i izbor direktora preduzeća naći na sednici u utorak. Komisija koja je radila izbor, radila je i prethodnih godina, profesionalno“, rekao je Nikodijević.

Reč je o „Gradskim pijacama“, „Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“, „Gradska čistoći“, „Adi Ciganliji“, „Zelenilu Beograd“, „Beograd-putu“, „Beogradvodama“, „Beogradskim elektranama“, GSP-u „Beograd“, „Hipodromu“, „Javnom osvetljenju“, „Parking servisu“, „Pogrebnim uslugama“, „Sava centru“ i „Gradskom stambenom“.

Pred odbornicima će se naći i nekoliko predloga planova detaljne regulacije, među kojima i izmene Plana detaljne regulacije sanitarne deponije „Vinča“, koji je neophodan kako bi mogla da počne gradnja postrojenja za preradu otpada.

„Verujem da će investitor dobiti građevinsku dozvolu do kraja godina i da će moći da počne sa izgradnjom postrojenja, ali što se tiče grada Beograda, planski uslovi će od utorka postojati za Vinču“, rekao je Nikodijević.

Odbornici će razmatrati izmene Odluke lokalnim administrativnim taksama, predlog Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada za 2018. i izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja u Beogradu za prošlu godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.