Nikolić i garda na paradi u Kini 3. septembra

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće vojnoj paradi koju Kina organizuje 3. septembra u čast pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i japanske predaje, pišu „Večernje novosti“.

U defileu kroz srce Pekinga, učestvovaće i pripadnici Vojske Srbije s jednom jedinicom garde, pišu „Novosti“.

Tokom višednevne posete Kini, Nikolić će se sastati sa prvim predsednikom Kine Si Đinpingom, sa kojim će, između ostalog, razgovarati o zajedničkim infrastrukturnim projektima, pre svega o brzoj pruzi Beograd – Budimpešta za čiju su izgradnju zainteresovane kineske firme.

„Novosti“ podsećaju da je kinesko Ministarstvo nacionalne odbrane uputilo još u aprilu zvaničan poziv pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da dođu na paradu, s obzirom na doprinos naše zemlje pobedi nad fašizmom, ali i zbog tracicionalno dobrih odnosa dve zemlje i vojske.

Iako detalji još nisu utanačeni, po sličnom scenariju kao za paradu u Moskvi, plan je da jedna jedinica naše garde, uz nekoliko predstavnika drugih vidova vojske otputuje u Peking krajem avgusta kako bi se uvežbali sa domaćim vojnicima i vojnicima „gostima“, piše beogradski dnevni list.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.