U trendu

Nikolić i Vujanović otvorili Crnogorsku kuću u Beogradu

Predsednici Srbije i Crne Gore Tomislav Nikolić i Filip Vujanović otvorili su u sredu uveče „Crnogorsku kuću“ u Beogradu, koja će biti korišćena za spoljnopolitičke aktivnosti Crne Gore.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na ceremoniji da otvaranje Crnogorske kuće u srpskoj prestonici jača inače čvrste veze dve države i dva naroda.

„Poklon Crnoj Gori na dan kada proslavlja svoju državnost razumem kao otvorena vrata prijateljstva, kao sabiralište ideja, saradnje, istinske posvećenosti očuvanju svih dragocenih momenata naše zajedničke prošlosti i budućnosti“, rekao je on.

Predsednik Srbije izrazio je nadu da koncept Crnogorske kuće bude koncept kulturnog centra, privredne komore, razmene mladih i radionice za sve segmente koje obuhvataju bilateralni odnosi prijateljskih država.

Nikolić je čestitao gradjanima Crne Gore Dan državnosti u zdanju koje, kako je naveo, svedoči staro bratstvo i prijateljstvo.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović istakao je da otvaranje Crnogorske kuće u Beogradu ima poseban značaj, kao i da je to potvrda prijateljskih odnosa.

„Otvaranje Crnogorske kuće u Beogradu je još jedna potvrda bliskih i prijateljskih odnosa dve države koje zajednički afirmišemo, uz korišćenje prostora za unapredjenje“, naveo je on.

Vujanović je konstatovao da su Srbija i Crna Gora države koje imaju najviše medjudržavnih ugovora, da su važni spoljnotrgovinski partneri sa izraženim kompatibilnostima ekonomija, kao i da ostvaruju intenzivnu turističku saradnju.

„Crnogorska kuća u Beogradu neće biti opredeljena samo diplomatiji, već i svim potrebama države Crne Gore u Srbiji i maksimalnoj mogućnosti afirmacije partnerstva sa Srbijom u interesu naše dve države i naših gradjana“, rekao je crnogorski predsednik.

Vujanović je naglasio da su „vrata Crnogorske kuće u Beogradu otvorena za prijatelje iz Srbije i koja je u funkciji vrednovanja i unapredjenja postojećih bliskih odnosa“.

Crnogorska kuća otvorena je na Dan državnosti Crne Gore, najveći crnogorski državni praznik kojim se obeležavaju medjunarodno priznanje Crne Gore na Berlinskom kongresu 1878. i ustanak protiv fašizma 1941. godine.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Zoran Djordjević, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, novi predsednik vojvodjanske vlade Igor Mirović, članovi diplomatskog kora i drugi.

Crnogorska kuća u Beogradu koristiće se i za aktivnosti posvećene promociji, obeležavanju i zaštiti crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta, kao i za saradnju sa crnogorskom dijasporom u Srbiji. Objektom će upravljati ambasada Crne Gore u Beogradu.

Na osnovu Sporazuma o ustupanju korišćenja nepokretnosti dve zemlje, Crna Gora je Srbiji ustupila objekat u Podgorici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.