U trendu

Nikolić: Očekujem od SAD bolje razumevanje za stavove Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je povodom pobede Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD izjavio da sada može da se očekuje bolje razumevanje Srbije za njen stav da ne želi da prizna nezavisnost Kosovo i uvede sankcije Rusiji.

„Ako predizborna retorika nije bila lažna, možemo da očekujemo saradnju izmedju Rusije i SAD, bolje razumevanje Srbije za njen stav o nepriznavanju nezavisnosti takozvanog ‘Kosova’, stav o nepridruživanju sankcijama prema Rusiji“, naveo je Nikolić u pisanoj izjavi.

Nikolić je podsetio da je o tome otvoreno govorio i ranije, dodavši da sada predvidja da takvi rezultati mogu da se očekuju na izborima širom Evrope.

„Zatražiću od Vlade Srbije da pripremi analizu o uticaju pobede izabranog predsednika Trampa na našu ekonomiju, investicije, spoljašnji dug. Mi sada treba da učinimo dodatne napore na uspostavljanju još boljih prijateljskih odnosa sa SAD“, naveo je Nikolić.

On je rekao da su gradjani SAD na demokratskim izborima, slobodno izraženom voljom, izabrali sebi novog predsednika.

„Pobedu Trampa, kome čestitam u ime svih gradjana Srbije, na izborima nije očekivao samo onaj ko ide zatvorenih očiju kroz život. Svet se menja, padaju stvorene elite, nema više onih za koje se unapred zna da će neko da radi za njih, niti onih koji će večito da rade za drugoga. Gradjani Amerike su umorni od sukoba sa drugim državama i učestvovanja u ratovima na tudjim teritorijama za koje su izborima pokazali da ih ne opravdavaju“, rekao je Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.