U trendu

Nikolić ponudio mandat Vučiću

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da mandat za formiranje nove vlade dodeljuje nosiocu liste „Srbija pobeđuje“ Aleksandru Vučiuću, jer ga je on uverio da ima većinu poslanika za formiranje vlade. Nikolić je na konferenciji za novinare posle konsultacija sa listama koje su ušle u parlament rekao da je samo Vučić izložio program kako misli da se ponaša buduća vlada i koje prioritete da ispunjava.

„Svi ostali su došli svesni činjenice da je SNS osvojila najviše mandata i da će sa pravom tražiti mandat za sastavljanje vlade“, rekao je Nikolić, dodajući da je saslušao mišljenje predstavnika svih izabranih lista i da je to bilo u interesu države, a da su svi pokazali poštovanje prema funkciji predsednika. Naveo je i da su razgovori sa njima „tekli u različitim tonu“.

Posle današnjih konsultacija predstavnika stranaka koje su ušle u parlament sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, jasnije je ko želi da bude deo nove skupštinske većine, ko čeka poziv mandatara, a ko sigurno neće biti deo vlade.

Pojedini učesnici sastanka preneli su novinarima da će Nikolić još danas poveriti mandat lideru naprednjaka Aleksandru Vučiću, što bi moglo da se dogodi u 15.30, za kad je predsednik najavio obraćanje javnosti.

Ako usledi, Vučićevom pozivu odazvaće se lider socijalista Ivica Dačić, predsednik LDP Čedomir Jovanović, predsednik SVM Ištvan Pastor i BZD Muamer Zukorlić, dok u vladu sigurno neće demokrate, SDS Borisa Tadića, radikali, Dosta je bilo, LSV, DS S i Dveri, preneli su predstavnici tih stranaka novinarima posle sastanka sa Nikolićem.

Lider socijalista Ivica Dačić smatra je da je i dalje u najboljem interesu Srbije da se saradnja sa SNS nastavi, ističe da o tome još nije razgovarao s Vučićem, ali da će se njegovom pozivu odazvati.

„Svako bi mogao da navede po neki razlog i protiv te ideje, ali je jedan jedini najvažniji, a to je budućnost Srbije“, rekao je Dačić novinarima.

Upitan da li misli da će ga Vučić zvati u vladu, Dačić je rekao da je to pitanje za lidera naprednjaka.

Dodao je i da bi funkcioneri socijalista trebalo da povedu računa šta govore u medijima jer pitanjima o saradnji sa SNS i eventulanom ulasku u vladu treba da se bave na stranačkim organima, a ne da im mediji budu „zid za plakanje“.

Jedini lider koalicije SDS-LDP-LSV koji je došao na konsultacije kod predsednika bio je Čedomir Jovanović, dok su Boris Tadić i Nenad Čanak poslali svoje predstavnike.

Jovanović je novinarima posle sastanka sa predsednikom rekao da će, ukoliko ga Vučić pozove, razgovarati sa njim o vladi i tako ostavio otvorenom mogućnost da u njoj učesvuje, dok su iz SDS i LSV poručili da definitivno neće biti deo vladajuće koalicije.

Upitan da li uopšte postoji koalicija SDS-LDP-LSV, budući da se Tadić i Čanak nisu pojavili na konsultacijama, Jovanović je rekao da oni normalno sarađuju, da su razgovarali o tome šta će na sastanku reći predsedniku i da njihov nedolazak ne umanjuje postignuti dogovor.

Sastanak predsednika sa funkcionerima SRS Nemanjom Šarovićem i Natašom Jovanović trajao je svega 30 sekundi, jer je Nikolić, prema izjavama radikala, napustio prostoriju nakon što su mu saopštili da nemaju nameru da ulaze u Vučićevu vladu i pozvali ga da podnese ostavku zbog „brojnih afera“ i „lažne fakultetske diplome“.

„Nikolić nije imao strpljenja da čuje šta delegacija SRS ima da mu kaže i već nakon 30 sekundi je ustao i napustio konsultacije“, rekao je Šarović novinarima.

Šarović je, na pitanje zašto lider radikala Vojislav Šešelj nije došao na konsultacije sa Nikolićem, rekao da je to bio protokolaran susret, a da bi susret Nikolića i Šešelja trebalo da se odigra na drugom mestu i u drugo vreme, u prisustvu novinara i javnosti.

U vladu Aleksandra Vučića neće ni Demokratska stranka, čiji lider Bojan Pajtić kaže da je Nikoliću preneo da je i sam odgovoran što je Vučić na vlasti i da snosi deo odgovornosti i za događaje u Savamali, „izbornu krađu“, „događaje koje urušavaju pravni sistem države“.

Predsedniku je zamerke na ekonomsku situaciju, nepostojanje vladavine prava i zabrinjavajuće stanje u medijima preneo i lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović.

Lider DJB je rekao i da je Nikoliću preneo sumnje o regularnosti izbora, na šta mu je predsednik odgovorio da bi pokret Dosta je bilo trebalo da dobije podatke koje je tražio od RIK-a.

Kako je naveo, predsedniku je preneo i svoj stav o tome da će Aleksandar Vučić imati tanku većinu u parlamentu te da će to biti njegov ozbiljan problem.

Na sastanku sa Nikolićem, predstavnici koalicije DS S-Dveri imali su dva zahteva – da se stane na put izbornoj krađi i neragularnostima, kao i da mandat ponudi nekom ko je manje evrofanatik od Aleksandra Vučića.

Oni su, prema rečima lidera Dveri Boška Obradovića, predsedniku preneli i zabrinutost zbog izbornog procesa i da će tražiti formiranje anketnog odbora u skupštini tim povodom.

Kad je reč o manjinskim strankama, iz SVM i BDZ poručuju da žele saradnju sa naprednjacima, kao i da je o tome već bilo razgovora sa Vučićem, dok Sulejman Ugljanin kaže da ga niko nije zvao u vladu, te da  u njoj svakako ne bi učestvovali.

Lider SVM Ištvan Pastor rekao je da je do sad dva puta razgovarao sa Vučićem i da će se to pitanje konkretizovati kad dođe vreme za to, dok je predsednik BDZ Muamer Zukorlić kazao da su spremni da budu deo vlasti i da je već imao inicijalne razgovore o tome sa Vučićem pre nekoliko dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.