Nikolić: Pritisak na papu da odustane od utvrđivanja istine

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da poništavanje presude hrvatskom nadbiskupu Alojziju Stepincu predstavlja svojevrsni pritisak na papu da odustane od utvrđivanja istine i kanonizuje bivšeg kardinala.

Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi, iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama bez podrške civilizovanog, anifašističkog i antinacionalnog dela čovecanstva, rekao je Nikolić za Blic, nakon što je zagrebački Županijski sud poništio presudu Stepincu.

“Stepinac nikada nije osuđen u Hrvatskoj, kako u NDH tako i u današnjem pravnom sledbeniku te ustaške države. Osuđen je u Jugoslaviji, a Srbija je pravni sledbenik svih zemalja bivše Jugoslavije, i sa tim su saglasne sve novostvorene države”, rekao je Nikolić.

On je naveo da je svoj stav o ulozi Stepinca u Drugom svetskom ratu preneo papi Franji u direktnom razgovoru prilikom prosete Vatikanu.

Predsednik je dodao i da lično priprema dokazni materijal koji ce predočiti komisiji, najpre predstavnicima SPC.

“Poglavar rimokatioličke crkve mi je rekao da neće žuriti sa odlukom zato što bi Stepinac bio prvi hrišćanski svetac koga SPC i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale”, rekao je Nikolić.

(Tanjug)

Ostavite komentar