U trendu

Nikolić: Radujem se otvaranju poglavlja uz oprez

Predsedik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se raduje činjenici da je Evropa postavila Srbiju na mesto sa koga nema povratka, ali da treba da postoji oprez jer će poglavlje 35 pokazati da li Evropa Srbiju želi u svoje članstvo sa ili bez Kosova i Metohije.

Nema, smatra Nikolić, građanina Srbije koji nije osetio olakšanje i zadovoljstvo zato što je EU konačno prihvatila da vrednuje napore Srbije u poslednjih 15 godina.

Nikolić je sinoć za RTS rekao da je on na otvaranju pregovaračkih poglavlja insistirao u razgovorima za zvaničnicima EU.

„EU sada neće moći da vrati Srbiju u neku raniju fazu“, rekao je predsednik i dodao da Evropa može da bude nezadovoljna razvojem u nekim oblastima i poglavljima, ali Srbija bi trebalo da bude brža od Evrope.

Komentarišući njegovu raniju izjavu da nema mesta euforiji, Nikolić je rekao da ni premijer Aleksandar Vučić nije euforičan tip čoveka i da su oni saglasni da je reč o ogromnom uspehu koji bi trebalo da bude početak svih uspeha Srbije na putu ka EU.

Nikolić je poručio da otvaranje poglavlja znači i veću stabilnost za investitore iz celog sveta.

„Voleo bih da otvaramo poglavlja kojima uređujemo državu, ali bih voleo i da odmah dođemo do sporazuma o Kosovu i da vidimo šta je, u stvari, taj sporazum u očima Evropske unije“, rekao je predsednik Srbije.

Ambasador Nemačke je, na pitanje hoće li biti novih uslova, jasno rekao da pregovarački okvir predviđa pravno obavezujući sporazum sa Kosovom o dobrim odnosima, dodao je on.

„Ja bih voleo da odmah počnemo da sklapamo taj sporazum“, rekao je Nikolić.

Na pitanje da li realno da Srbija 2019. zatvori poglavlja, predsednik je rekao da je to malo godina a mnogo poglavlja.

Prema njegovim rečima, već sutra treba da angažujemo 1.000 ljudi, bog zna kako će tada izgledati politički odnosi, svako bi želeo da uspeh veže za svoj mandat.

„Hajde da verujemo da je to moguće“, rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o odnosima Srbije i Rusije i ruskom stavu o otvaranju poglavlja, Nikolić kaže da već godinama zna stav Rusije o tome. Nije im, kaže, milo što će Srbija biti u EU.

Sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom, koji nije bio na prijemu povodom otvaranja poglavlja koji je priredio premijer, Nikolić tvrdi da o tome nije razgovarao, kao i da mu ruski ambasador nije čestitao.

„Rusija nikada nije isticala kao problem našu želju da budemo u EU, ali nikada nisu rekli da to sprečava naše dobre odnose“, rekao je on.

Ipak, dodao je da razmišlja da bi to ipak moglo da promeni odnose Beograda i Moskve i to, kako kaže, pre svega ekonomske veze.

Na pitanje da li će biti održiva politika i EU i Rusija, Nikolić kaže:

„Mi ćemo morati da insistiramo da nas EU ne uslovljava kao što nas Rusija ne uslovljava. Mi smo narod koji ne voli da se pritiska. EU se danas ponaša u mnogo čemu kao nadnacionalna država. Da može da natera, naterala bi pet država da priznaju KiM. Oni je ne priznaju i nisu isključene iz EU. Tako bismo isto mogli i mi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar