U trendu

Nikolić razgovarao sa Matarelom

Predsednik Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Rimu s predsednikom Italije Serđom Matarelom o saradnji dve zemlje, problemima u regionu, pre svega o migrantskoj krizi, saopštila je kancelarija predsednika Srbije.

Nikolić je rekao da Srbija, iako je tranzitna zemlja za migrante, nastoji da se odgovorno ponaša u skladu s osnovnim civilizacijskim načelima i evropskim vrednostima i da pomogne ljudima koji su se našli u nevolji.

Matarela je rekao da je ponašanje Srbije tokom izbegličke krize primer celoj Evropi i izrazio nadu da će i druge države pratiti njen primer, dodajući da tom problemu treba pristupiti zajednički, na jedan ljudski, sveobuhvatan način, navodi se u saopštenju.

Nikolić je rekao da pokušaj Albanaca na Kosovu da prikažu kulturnu i duhovnu baštinu kao kosovsku sigurno nije inicijativa da se ti spomenici zaštite, već da se predstave kao deo albanskog kulturnog nasleđa i dodao da će se Srbija boriti da ne nestane hrišćanska baština na Kosovu i Metohiji.

Ono što se desilo 2004. godine kada su uništeni srpski manastiri nikada ne bi smelo da se ponovi ni na jednom verskom objektu, rekao je Nikolić.

Matarela je rekao da je zaštita spomenika kulture i verskih spomenika u interesu cele međunarodne zajednice i da Italija neće podržati promenu statusa srpske baštine na Kosovu.

Italijanski predsednik je takođe pohvalio konstruktivan odnos koji Srbija gradi sa zemljama regiona, istakavši da je ona na pravom putu, a da je Italija spremna da pomogne u otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.