U trendu

Nikolić rešio da prenese ruskim zvaničnicima poruku Turske

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je odlučio da ruskim zvaničnicima prenese želju Turske za ponovnim uspostavljanjem dobrih odnosa sa Moskvom, preneo je danas Sputnjik.

Nikolić je rekao da ga je turski premijer Ahmet Davtoglu tokom posete Beogradu zamolio da bude veza radi normalizacije odnosa sa Rusijom.

„Nisam ja na to uticao, to je molba predsednika Vlade Turske, koji je tražio da ga primim. Na moju konstataciju da nije dobro što je došlo do ovog sukoba i da je Rusija potrebna Turskoj kao i Turska Rusiji, da će posledice sukoba biti dugoročne, a da smo mi tradicionalno uvek uz Rusiju, predsednik Vlade Turske je rekao: ‘Ja znam da ste vi veliki prijatelj Rusije. Znam da ste i prijatelj Turske i molim vas da budete veza izmedju nas da bismo mogli ponovo da uspostavimo dobre odnose“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je dodao i da je turskom premijeru preneo da je Srbija mala da bi posredovala izmedju velikih sila, ali da mu je rečeno da je Srbija za Tursku velika zemlja i da predstavlja „veliki oslonac i faktor stabilnosti na Balkanu“.

„Odlučio sam da našim prijateljima u Rusiji prenesem njihovu želju. To je bilo sve. Nisam prihvatio posredovanje, samo sam saslušao taj njegov predlog za koji smatram da je dobar“, naveo je Nikolić.Dodao je da bi mu bilo drago da dodje do razgovora predstavnika dve zemlje, podsećajući da se to već jednom desilo, upravo u Beogradu.

„Drago mi je što je Srbija država u koju mnogi imaju poverenja da bi mogla da ih stavi za isti sto, sa ljudima sa kojima nisu u dobrim odnosima“, kazao je Nikolić. 

Na konstataciju novinara da je prihvatio nemoguću misiju, jer je teško ubediti Rusiju u nešto što se već pokazalo kao netačno, on je rekao da ga je turski premijer zamolio da pokuša da uspostavi kontakt.

„Ne bih sigurno posredovao da mi je rekao da hoće da ratuje, ali kad je rekao da hoće da se miri, ja mislim da je moja dužnost bila da to prenesem ruskoj strani“, rekao je Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar