U trendu

Nikolić: Slanje vojske na Kosovo zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Tomislav Nikolć izjavio je da je rekao da će poslati vojsku na Kosovo, jer je to zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Mi ne zveckamo oružjem, već na tu ravan prebacujem ukoliko bude bio ugrožen srpski narod na Kosovu i Metohiji… Srbija će da odbrani Srbe na Kosovu i Metohiji. I tu postoji saglasnost Vlade i predsednika. A to što sam rekao da ćemo poslati vojsku su zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost“, rekao je Nikolić za dnevni list Kurir.

On je ocenio i da je EU trebalo da reaguje kada je, kako je naveo, „skoro minirana pruga i kada nije dozvoljeno da prodje srpski voz“, a ne na njegove izjave.

„Pa ako Johanes Han kaže da ja ne gledam u budućnost i da je budućnost Srbije nezavisno Kosovo, onda nemamo o čemu da razgovaramo. Onda je on prevara za sva vremena. I to što radi EU je prevara“, rekao je Nikolić.

Upitan da li ovo ima veze sa izbornom kampanjom, Nikolić je rekao da još nije ni kandidat i o toj situaciji govori jer mu je stalo do života Srba na Kosovu.

„Ako napadnu Srbe i počnu egzodus i ubijanje, hoće li Srbija da ćuti? Ja takvoj Srbiji ne bih bio predsednik“, rekao je Nikolić.

On je rekao da postoji dogovor po kome Srbija neće koristiti svoje pravo iz Rezolucije 1244 da pošalje 1.000 vojnika na Kosovo, ako Rosu jedinice ne idu na sever.

„Mi smo obećali usmeno, za Rosu smo potpisali dogovor. Pogazili su dogovor i sad imamo adut za razgovore u Briselu, gde treba da tražimo garancije da Rosu nikada neće doći, da će poštovati sporazum, jer onda imi poštujemo svoja obećanja da nećemo zahtevati od UN da omogući pristup oružanih srpskih snaga koje bi čuvale verske objekte i srpsku baštinu“, rekao je Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)