najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nikolić: Srbija večno zahvalna svim učesnicima Mojkovačke bitke

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras povodom stote godišnjice Mojkovačke bitke da će Srbija večno biti zahvalna svima koji su učestvovali u toj bitki.

“Srbija će večno biti zahvalna onima koji su odlučili i učestovali u Mojkovačkoj bitki. Srbija će to večito da pamti”, rekao je Nikolić koji se preko video-linka obratio okupljenima na svečanoj akademiji u centru “Sava” u Beogradu.

On je prisutnima kazao da im zavidi što su večeras zajedno i obeležavaju “dan kad je srpski narod odlučio da odbrani svoju srpsku vojsku”.

Nikolić je ocenio da Mojkovačka bitka predstavlja “epopeju srpskog naroda iz Crne Gore”.

“Želim da večeras obeležite, proslavite tako da nikom ne pada na pamet da nas na bilo koji način rastavi”, poručio je predsednik iz Abu Dabija.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej naveo je da je današnji dan veliki jubilej, “ravan ili sličan kosovskom jubileju”.

“Nisu žalili živote svoje i sve su učinili da obave veliki zadatak koji im je zadao tadašnji princ, budući kralj Aleksandar. Ta bitka je velika i slavna”, kazao je Irinej.

On je naveo da je bratstvo srpskog i crnogorskog naroda istinsko bratstvo i izrazio nadu da ta dva naroda nikada ništa neće razdvojiti.

“To je naša nada, naša vera. To je ono što i jedan i drugi narod žele”, dodao je Irinej.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da nije bilo Mojkovačke bitke, ne bi bilo ni vaskrsa na Kajmakčalanu.

Akademiji u centru “Sava” prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, brojni akademici, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

Na današnji dan, 1916. godine počela je Mojkovačka bitka u Prvom svetskom ratu u kojoj su Crnogorci pod komandom serdara Janka Vukotića odbili ofanzivu znatno jačih austrougarskih snaga i time omogućili srpskoj vojsci odstupnicu prema Jadranu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike