U trendu

Nikolić u petak u podne raspisuje izbore

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić raspisaće vanredne parlamentarne izbore sutra u 12 časova, saopšteno je danas iz Predsedništva.

Nikolić će u zgradi Predsedništva u Beogradu potpisati Ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije i Odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, od raspisivanja do održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana.

Skupština koja je raspuštena obavlja samo tekuće i neodložne poslove, odredjene zakonom.

Raspuštanjem Skupštine prestaje mandat i vladi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas predlog predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da raspusti skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

U obrazloženju predloga navedeno je da je Vlada u nepune dve godine uspela da spreči kolaps javnih finansija, da teškim ekonomskim reformama izvede zemlju iz recesije, kao i da otvori prva poglavlja na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

„Srbija je danas i politički i ekonomski stabilna zemlja sa jasnim perspektivama napretka i prosperiteta. Sve te rezultate Vlada Srbije uspela je da postigne zahvaljujući poverenju građana i njihovom jedinstvu u podršci ostvarenju proklamovanih ciljeva Vlade“, piše u obrazloženju.

Vlada je navela da smatra da je prva faza u uspostavljanju drugačije, moderne i uspešne Srbije okončana time što su u potpunosti stabilizovane ekonomske i političke prilike.

„Za obezbedjivanje evropskog životnog standarda i utvrdjivanje jasnog i nedvosmislenog puta naše zemlje u budućnost potrebna je nova snaga ujedinjene Srbije sa jasnim mandatom da se reforme završe i da omoguće našoj državi da bude na ulaznim vratima evropske porodice naroda“, navodi se u obrazloženju.

Vučić je ranije rekao da će izbori verovatno biti održani 24. aprila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.