U trendu

Nikolićev poziv da se izjasni i SPC je nepotreban

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je potpuno nepotreban poziv predsednika Republike Tomislava Nikolića da Srpska pravoslavna crkva kaže svoje mišljenje o poglavlju 35 u pregovorima s EU koje se tiče Kosova.

Dačić je za dnevni list Danas od četvrtka kazao da pregovore s EU vodi premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je već obavio konsultacije o Kosovu.

„Premijer Srbije je više puta razgovarao sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, ali i sa svim drugim društvenim faktorima, tako da mislim da je poziv da se SPC pita o državničkim poslovima nepotreban“, rekao je Dačić.

Prethodno je Nikolić, u intervjuu za Politiku, rekao da se sa velikim iskušenjima odmah treba suočiti i da posle otvaranja poglavlja o Kosovu očekuje da se o tome oglase i Srpska pravoslavna crkva i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Patrijarh irinej, poglavar Srpske pravoslavne crkve je pre mesec dana poručio Vučiću da „ne smemo žrtvovati Kosovo zarad Evrope“.

Dačić je još, povodom zahteva pojedinih opozicionih stranaka da se održi referendum po pitanju ulaska Srbije u EU, kazao da bi, ako uopšte ima potrebe, referendum mogao da se održi na samom kraju procesa evrointegracija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar