U trendu

Niš: Istraživanje o slučajevima potencijalne torture organa vlasti

Centar za ljudska prva Niš najavio je danas da započinje istraživanje koje je vezano za slučajeve potencijalnog zlostavljanja, torture i drugih vidova nečovečnog postupanja organa vlasti.

„Za žrtve potencijalnog zlostavljanja Centar će obezbediti besplatnu pravnu pomoć u delu podnošenja krivične prijave“, najavljeno je iz te nevladine organizacije.

Dodaje se i da gradjani Jugoistočne Srbije „koji su u poslednjih godinu dana bili subjekti mučenja i ponižavajućeg, nehumanog postupanja ili kažnjavanja za vreme  boravka u policijskim stanicama ili u pritvoru, i zatvoru, mogu da se jave Centru koji će im pomoći da lakše ostvare svoja prava“.

Neophodno je da se same osobe ili članovi njihovih porodica obrate Centru za ljudska prava i dostave dokumentaciju koja se odnosi na lekarske nalaze i uverenja, službene belške i krivične prijave…

„Mi ćemo proceniti da li ima dovoljno dokaza da podnesemo krivičnu prijavu i pratićemo faze odlučivanja tužilaštva“, kaže koordinator projekta Lidija Vučković.

U Centru su naveli i da će im informacije o praksi biti od koristi da na osnovu njih prikupe i podatke o radu ili eventualnim nedostacima u sistemu koji treba da budu unapredjen. Gradjani se mogu javiti na telefon: 018 524 332 ili da dokumentaciju pošalju putem mejla: ni_cent@eunet.rs

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar