U trendu

Niš: Medju HIV pozitivnim i dva deteta

Od početka godine na području Nišavskog i Topličkog okruga otkriveno je devet HIV pozitivnih osoba, a medju njima su i dva deteta kojima su tu bolest prenele majke, izjavila je šef Odseka za polno prenosive bolesti niškog Instituta za javno zdravlje Biljana Kocić.

Ona je kazala da je od 1987. godine na području ta dva okruga evidentirano 158 HIV pozitivnih osoba.

„Medju inficiranim osobama četiri puta je više muškaraca nego žena, a 60 odsto svih inficiranih ovu bolest dobilo je nezaštićenim homoseksualnim odnosom“, rekla je Biljana Kocić na konferenciji za novinare povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side.

Biljana Kocić je istakla da je proteklih godina u tom delu zemlje zabeleženo da su četiri majke rodile bebe koje nisu bile HIV pozitivne.

„Bebe nisu bile inficirane zahvaljujući pravovremenom otkrivanju i adekvatnom lečenju te bolesti“, rekla je Biljana Kocić.

Nišlijka Sandra Mančić, koja 16 godina živi sa HIV-om, istakla je da su problemi osoba obolelih od side mnogo lakše rešavani kada je bilo sredstava iz globalnog fonda.

Ona je naglasila da se bez tih para HIV pozitivne osobe vraćaju tri koraka unazad.

„Primera radi, od avgusta ove godine ja ne mogu da pronadjem stomatologa koji bi mi popravio zub. U ordinacijama su vrlo neprijatni kada me odbijaju, pronalaze različite izgovore, kažu mi da dodjem za mesec, dva“, izjavila je Sandra Mančić.

Doktorka Vesna Mihailović sa Klinike za zarazne bolesti Kliničkog centra u Nišu istakla je da HIV pozitivne osobe imaju sasvim dobro lečenje u našoj zemlji.

„Lekovi koji se sada koriste vrlo su efikasni i kvalitet života HIV pozitivnih osoba se ni malo ne razlikuje od kvaliteta života zdravih osoba“, naglasila je Vesna Mihailović.

Ona je kazala da problem nastaje kada HIV pozitivne osobe počnu da stare i počnu da obolevaju od bolesti koje prate starost, poput kardiovaskularnih i endokrinoloških bolesti, kao i da je problem što se lekari drugih specijalnosti jako malo uključuju u lečenje HIV pozitivnih osoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.