U trendu

Niš: Privremeno prekinut protest zbog predaje aerodroma državi

Protest gradjana Niša zbog odluke Gradskog veća da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava aerodroma „Konstantin Veliki“, od danas se „zamrzava“ i biće nastavljen onog dana kada bude zasedala Skupština grada Niša, rekao je za agenciju Beta jedan od predstavnika Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) Saša Kostić.

„Danas neće biti protesta, ali ćemo biti na centralnom trgu u 17 časova, kako bismo obavestili ljude da se protest ‘zamrzava’ do skupštinskog zasedanja“, istakao je Kostić.

On je kazao da je UPSS tokom prepodneva već obaveštavao gradjane da se protest privremeno prekida.

„Protest ‘zamrzavamo’ kako se ljudi ne bi delili i kako ne bismo gubili energiju“, izjavio je Kostić.

Na jučerašnjem protestu za danas je najavljeno novo okupljanje gradjana, ali je sinoć pokretač inicijative „Ne damo niški aerodrom“ Miloš Bošković objavio na Fejsbuku da će ta inicijativa gradjane pozvati na „veliki protest“ onda kada bude zasedala gradska Skupština.

Bošković je takodje napisao da protest na istom mestu i u isto vreme nastavlja Udruženi pokret slobodnih stanara.

Veće grada Niša je minulog petka odlučilo da imovina i osnivačka prava nad aerodromom „Konstantin Veliki“ prenese u državno vlasništvo. Da bi ta odluka bila punovažna, potrebno je da je potvrdi Skupština Grada Niša.

Skupštinsko zasedanje, prema današnjoj najavi, biće održano 10. aprila.

Jedna od tačaka dnevnog reda biće „Predlog rešenja o prenosu prava javne svojine grada Niša u javnu svojinu Republike Srbije, neposrednom pogodbom i bez naknade“, za objekte i zemljište aerodroma.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je za agenciju Beta da odlukom da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava aerodroma „Konstantin Veliki“, grad Niš nije „nikome ništa poklonio“ već da je ispunio ugovornu obavezu prema državi i Ministarstvu odbrane za zemljište preuzeto od vojske još 2009. godine.

Bulatović je kazao da se tadašnja gradska vlast obavezala da za 157 hektara zemljišta aerodroma koje je preneto u vlasništvo grada, ustupi Ministarstvu odbrane zemljište u vrednosti 1,5 milijardi dinara i 21.000 kvadrata stambenog prostora u kompleksu nekadašnje kasarne „Bubanjski heroji“.

On je kazao da grad nije do sada ispunio te svoje ugovorne obaveze jer u budžetu nema toliko para, ali odlukom da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava nad aerodromom, Niš u potpunosti izmiruje svoju obavezu prema državi i Ministarstvu odbrane.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike