U trendu

Nišlije ispunile obećanje – masovna predaja zahteva za isključenje grejanje

Uz zvuke pištaljke i povike „lopovi, lopovi“, oko 1.000 korisnika daljinskog grejanja danas je protestovalo ispred niške „Gradske toplane“ zbog preskupog daljinskog grejanja i predalo zahteve za isključenje sa toplovodne mreže.

Okupljanje građana i predaju zahteva organizovalo je Udruženje predsednika skupštine stanara pošto je unazad skoro puna četiri meseca pokušavalo da od Toplane i gradskih čelnika izdejstvuje smanjenje cene grejanja.

Okupljeni građani su danas u glas potvrđivali da ne mogu više ni jedan jedini dan da podnesu teret računa za grejanje i da moraju da budu isključeni sa mreže kako ne bi došli u situaciju da ostanu bez stanova zbog neplaćenih računa.

„Ove godine mi je račun za grejanje porastao na 8.400 dinara, a prošle godine je iznosio između 4.000 i 5.000 dinara. Ne mogu da plaćam račune jer sam ostala bez posla u propalom ‘Srbijaturistu’. Nemam novi posao, niti uslov za penziju“, kazala je Nišlijka Zorica Stanković, a slične priče mogle su se danas čuti od svih okupljenih pred kapijom „Gradske toplane“.

Jedan od organizatora predaje zahteva dr Đokica Jovanović rekao je da će Udruženje predsednika skupštine stanara nastaviti da se bori za interese Nišlija, a ukoliko je potrebno zahtevi za isključenje grejanja dospeće i do suda.

Skup nezadovoljnih korisnika daljinskog grejanja obezbeđivalo je više patrola policije i žandarmerije, ali nije bilo incidenata. Hitna pomoć morala je da interveniše jer je jednoj ženi pozlilo zbog vrućine.

Direktor „Gradske toplane“ Slobodan Maksimović nije se juče pojavio pred okupljenim građanima, ali im je posredstvom medija poručio da neće moći da se isključe sa toplovodne mreže sve dok ne budu promenjeni gradski propisi.

„Aktuelni gradski propisi trenutno dozvoljavaju isključenje sa mreže samo individualnih stambenih objekata ili kompletnih stambenih zgrada. Pojedinačna isključenja značila bi kršenje propisa“, kazao je Maksimović.

On je dodao da grejanje ne može da pojeftini zbog visoke cene gasa, a jedino što građani mogu da učine da bi smanjili račune je da ugrade kalorimetre i tako štede toplotnu energiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.