Ništa od dobrih vesti – kazna ko ode u penziju pre 65.

Ministarstvo se oglasilo povodom pisanja medija da bi sredinom godine izmenama ovog zakona mogli biti ukinuti „penali“ za odlazak u penziju pre napunjenih 65. godina života.

„Trenutno važi postojeći zakon i nema osnova za izmene, a ako bude, javnost će biti blagovremeno obaveštena“, poručuju iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Ljubisav Orbović izjavio je nedavno da bi „kazne“ za odlazak u penziju pre 65. rođendana mogle bi biti ukinute sredinom godine, kada se, kako je rekao, očekuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

„Najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO, na kome radna grupa radi već duže vreme, prestati s trajnim kažnjavanjem penzionera“, rekao je Orbović za Politiku.

Predlog S S S S-a je, kako je Orbović obrazložio, da trajno umanjenje penzija od 0,34 odsto mesečno ne važi posle 65. godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju.

(Tanjug)

7 komentara
 1. SRBIN DO KRAJA

  Napredno nema sta kaznjavas onog koije radio ceo radni staz i trazis da radi dokse ne umre, zato radnici i penzioneri na sledecim IZBORIMA VIDECEMO ZA KOGA GLASATI OVO JE SRAMOTA.

 2. Anonimni

  Napredno nema sta kaznjavas onog koije radio ceo radni staz i trazis da radi dokse ne umre, zato radnici i penzioneri na sledecim IZBORIMA VIDECEMO ZA KOGA GLASATI OVO JE SRAMOTA.

 3. Anonimni

  Naravno da je kradja, ko radi 40 godina i placa za one koji su zaposljeni 15 godina i ni za vodu nisu zaradili. Taj zakon o PIO je cista otimacina i trebalo bi terati do evropskih sudova kada se navrsi 40 godina staza.

 4. Supermen

  Nije nova moda nego nema na žalost majstora, mladi hoće visoke škole zato smo prinudjeni da zadržavamo penzionere.Samo neka ih zdravlje služi.Pozdrav.

 5. Miron

  Ko ima puni radni staž treba da ima penziju bez ikakvog umanjenja !!! Tako je u svakoj normalnoj državi. Sve ostalo je krađa i bezobrazluk !

 6. Milan

  Orbovicu izadji iz svog dzipa idaj OATAVKU!! Dosta si lagao narod

 7. Alan Ford

  Nova „moda“ kod penzionera koji imaju umanjenje zbog prevremenog odlaska u penziju: Uzmu umanjenu penziju i nastave da rade u firmama iz kojih su i otisli u penziju. Tako primaju i penziju i platu. Na „novu“ platu placaju se samo porez i pio doprinos, tako da je i poslodavac stimulisan da ih i dalje drzi. Toliko o podsticanju zaposljavanja.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike