U trendu

Nišu bi, da nije ustupio aerodrom, bio vezan „svilen gajtan”

Zorana Mihajlović izjavila da je jedino rešenje za dalji razvoj Aerodroma „Konstantin Veliki” ustupanje niške vazdušne luke na upravljanje državi.

Državno rukovodstvo Srbije sa Aleksandrom Vučićem na čelu okrenulo se Nišu i ovom delu naše zemlje u svim oblastima infrastrukture –  i energetskoj, ali još više saobraćajnoj. Tu mislim i na železničku i drumsku, a najviše na ulaganja u razvoj vazdušnog saobraćaja. Ovo je juče u Nišu, posle sastanka sa rukovodstvom grada rekla ministarka za saobraćaj, infrastrukturu i građevinarstvo Zorana Mihajlović.

– Ono što je postignuto poslednjih godina je samo deo strategije države. A ona podrazumeva nameru da se Niš, koji je na strateškom mestu u ovom delu Evrope razvija još više. Razmatrali smo na sastanku prethodno i sadašnje stanje u privredi ovog dela zemlje, otvaranje novih fabrika, novih radnih mesta, unapređenje infrastrukture… Mora da se zna da  je Niš veliki regionalni privredni centar i strateški čvor. Što se Aerodroma „Konstantin Veliki” tiče besmisleno je da se brine o budućnosti, ili da se priča da će ga neko zatvoriti.

Poručujem građanima Niša i Srbije da aerodrom ostaje gde je, letovi koji su do sada organizovani biće nastavljeni, kompanije ostaju i dalje u Nišu jer imaju ugovore o organizovanju letova, a ostaće i svi zaposleni. Cene koje sada važe ostaju i neće se menjati. Država preuzima na sebe da vodi računa o budućnosti niškog aerodroma, jer je neophodno da se u kratkom vremenskom periodu uloži veliki novac kako bi se još više razvijao, a koji grad nema – rekla je Mihajlovićeva.

Studije pokazuju da ako ne bude novih ulaganja, ostaćemo na 350.000 putnika. Ali, dodatnim ulaganjima u niški aerodrom imaćemo 650.000 putnika već 2021. godine, a 750.000 putnika 2027. godine. Time ćemo značajno unaprediti razvoj ovog kraja, rekla je Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović je istakla da je pomoć države Srbije značajna, jer je „Nišu oko vrata bio vezan svilen gajtan” obavezama koje nije mogao da ispuni. I gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da grad i građani očekuju da država Srbija nastavi sa ulaganjima u razvoj Niša ne samo oko aerodroma, već i u kapitalne objekte za izgradnju železničke obilaznice… Bulatović je posebno istakao da se ipak najviše očekuje od skorog otvaranja novih proizvodnih pogona i fabrika stranih investitora, u kojima će biti otvoreno 7.500 novih radnih mesta. Bez tereta koji je zbog obaveza oko aerodroma prema Vojsci Srbije i državi bio veliki, iz gradskog budžeta moći će da se izdvajaju mnogo veća sredstva za sve druge oblasti”, rekao je niški gradonačelnik.

Ministarka dočekana uz zvižduke i protest

U pratnji obezbeđenja i policije i u društvu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i predsednika Skupštine grada Radeta Rajkovića, ministarka i potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović stigla je na sastanak uz zvižduke, uzvike negodovanja i protest nekoliko desetina Nišlija, koji su se okupili na platou ispred Gradske kuće. Iako su protesti, kako su preksinoć rekli organizatori, „zamrznuti” do održavanja sednice niškog Gradskog parlamenta (10. aprila), samoinicijativno je jedan manji broj Nišlija ipak odlučio da se okupi pred Gradskom kućom čim se saznalo da Zorana Mihajlović dolazi.

(Toma Todorović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar