Nišu preti eksplozija malih boginja

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje u Nišu Zoran Veličković upozorio je danas da taj grad predstojeće jeseni i zime očekuje „eksplozija“ malih boginja, odnosno drastično povećanje broja obolelih od te bolesti.

Veličković je rekao da su od početka epidemije od malih boginja u Nišu obolele 202 osobe.

„Trenutno imamo sporadične slučajeve oboljevanja od malih boginja zato što virusu ne odgovara lepo vreme. Međutim, krajem oktobra i tokom novembra očekuje nas prava epidemija“, rekao je Veličković na konferenciji za novinare održanoj povodom Dana preventivne medicine koji će sutra biti otvoreni u Nišu.

Prema njegovim rečima, mikroorganizmi „ne promašuju“, tako da se može očekivati da će od malih boginja oboleti svi oni koji su osetljivi.

„Imali smo do sada slučajeve oboljevanja ne samo male dece već i odraslih osoba, starijih od 20 godina. Registrovali smo čak i obolele koji su u šestoj deceniji, zato što im je opao imunitet“, kazao je Veličković.

Kako je Veličković istakao, Niš prednjači po broju obolelih od malih boginja zbog toga što je obuhvat dece koja se vakciniše od te bolesti izuzetno nizak i iznosi svega oko 50 odsto.

„Na nivou Srbije taj procenat je znatno viši. On je na nivou željenog od 95 procenata, koji propisuje Svetska zdravstvena organizacija“, rekao je Veličković.

On je naglasio da su epidemiolozi niškog Instituta za javno zdravlje do sada više puta upozoravali na opasnosti koje prete zbog malog obuhvata dece vakcinacijom.

„Postoji potencijalna opasnost da se i dečija paraliza unese na naše područje, s obzirom na migraciju ovako velikog broja ljudi iz Sirije u kojoj je zbog rata drastično opao obuhvat vakcinacije“, rekao je Veličković.

Prema rečima Veličkovića, za mali obuhvat dece u Nišu propisanim vakcinama nisu samo krivi roditelji već i oni zdravstveni radnici koji roditeljima predlažu da se deca ne vakcinišu ili da se vakcinacija odlaže.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike