U trendu

Nova kampanja podrške osnivanju REKOM-a

Kampanja prikupljanja potpisa podrške osnivanju Regionalne komisije za utvrdjivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim povredama ljudskih prava na teritoriji SFRJ od 1991. do 2001. godine, biće održana u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije, najavljeno je danas iz REKOM-a.

Potpisi će se prikupljati i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, a peticiju za osnivanje REKOM-a moguće je potpisati i onlajn.

Kampanja treba da pošalje jasnu poruku premijerima Zapadnog Balkana i predstavnicima Evropske unije koji učestvuju u Berlinskom procesu, da se od njih očekuje da prihvate odgovornost i potpišu sporazum kojim se obavezuju da će osnovati REKOM.

Pred samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u julu u Trstu, biće zatraženo da omoguće ostvarivanje svih potrebnih koraka ka uspostavljanju regionalne komisije.

U kampanji za osnivanje REKOM-a učestvovaće veliki broj volontera iz Beograda, Niša, Zrenjanina, Novog Sada, Subotice i Novog Pazara, sa zajedničkim ciljem da prikupe što veći broj potpisa grajana koji podržavaju osnivanje regionalne komisije.

Do sada je prikupljeno blizu 600.000 potpisa gradjana sa prostora bivše Jugoslavije koji su podržali inicijativu za osnivanje REKOM-a.

Do sada je Koalicija za REKOM dokumentovala 23.000 žrtava u vezi sa ratom i 600 logora i drugih mesta zatočenja, od ukupno 130.000 ratnih žrtava i oko 1.700 logora i drugih mesta zatočenja.

„Sakupljeni podaci snažno podupiru stav Koalicije da je poimenični popis svih žrtava u ratovima na području nekadašnje SFRJ prioritet regionalne saradnje u odnosu na prošlost i izgradnju zajedničke kulture sećanja, ali da je to posao koji moraju da preuzmu i završe države u regionu“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar