U trendu

Nova Vlada nastavlja učešće u mirovnim operacijama UN

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u razgovoru s pomoćnikom generalnog sekretara UN za mirovne operacije El-Gasimom Vanom da će nova Vlada Srbije nastaviti učešće u mirovnim operacijama UN, saopštila je Vlada Srbije.

Kako je navedeno, Vučić je kazao da je Srbija po broju angažovanih pripadnika njene vojske u mirovnim snagama UN medju prvih deset zemalja u Evropi i lider u regionu, a da učešće srpskih vojnika mnogo doprinosi njihovoj obuci i stručnom usavršavanju.

Dodaje se da je Van kazao da svetska organizacija ceni angažovanje Srbije u mirovnim operacijama UN, kao veliki doprinos očuvanju mira i bezbednosti u svetu, ali da je ukazao na neophodnost napredovanja u primeni Briselskog sporazuma, posebno kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Vučić je izrazio zahvalnost na prisustvu i delovanju UNMIK kao garanta statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji, a na osnovu Rezolucije SB UN 1244. On je dodao da Beograd ostaje posvećen nastavku dijaloga sa Prištinom.

Van je preneo Vučiću pozdrave generalnog sekretara UN Ban Ki-muna i čestitao izbornu pobedu, dodavši da je uveren da će i nova Vlada Srbije nastaviti dobru saradnju sa UN u svim oblastima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.