Novak Đoković posetio decu migranta i izbeglica

UNICEF-ov svetski ambasador dobre volje Novak Đoković posetio je dečiji kutak u Beogradu koji podržava UNICEF i upoznao neku od dece izbeglica i migranata koja, na putu ka Zapadnoj Evropi, prolaze kroz Srbiju.

On je prilikom posete rekao da je “duboko dirnut situacijom u kojoj se nalaze ta deca”.

“Ova deca danima putuju sa svojim porodicama, izloženi su strašnim vrućinama, spavaju na otvorenom po kiši i hladnoći. Fizički su iscrpljena i psihološki istraumatizovana”, rekao je Đoković, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Prema njegovim navodima Dečiji kutci, koje je uspostavio UNICEF, predstavljaju bezbedno mesto gde deca migranti mogu da se odmore, igraju i dobiju psihosocijalnu podršku od strane kvalifikovanih stručnjaka.

U saopštenju se precizira da je od početka godine u Srbiji registrovano 129.947 osoba koje su tražioci azila.

Prema procenama agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice najmanje još toliko ljudi je prošlo kroz Srbiju bez registrovanja, dodaje se u saopštenju.

UNICEF je do sada uspostavio dva dečija kutka, opremljena obrazovnim materijalima i igračkama, u Preševu i Beogradu, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da svaki kutak može da primi do 50-oro dece.

U saopštenju se na navodi da je UNICEF u Srbiji angažovao dodatne socijalne radnike u Preševu i Beogradu koji pomažu da se identifikuju najugroženija deca i porodice i da im se pruži odgovarajuća pomoć.

U Preševu i Beogradu su uspostavljeni i prostori za majke i bebe, gde dojilje mogu da nastave da doje svoju decu i dobiju neophodne informacije o dojenju, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da će za oko 200 odojčadi i male dece biti obezbeđena dnevna ishrana, a pratiće se i stanje uhranjenosti dece.

(Tanjug)

Ostavite komentar