U trendu

Novi izbori, a stari problemi

Transparentnost Srbija danas je, povodom najave održavanja parlamentarnih izbora, saopštila da i dalje nisu poboljšani Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, niti Krivični zakonik.

U saopštenju TS je navela da će zbog toga Srbija imati neograničene rashode izborne kampanje, nedovoljno precizna pravila o kreditima i dugovanjima političkih stranaka, a podaci o izvorima finansiranja neće biti dostupni dok kampanja traje.

„I dalje nema rokova za kontrolu koju treba da obavi Agencija, niti jasno utvrdjenih dužnosti za provere koje bi vršili drugi državni organi“, navela je TS.

Pravila o finansiranju kampanje su izmenjena pre godinu dana, ali po oceni TS ne u skladu sa strateškim aktima – jedna od izmena predvidja manja budžetska izdvajanja za kampanju, pa će tako iz budžeta Republike učesnici izbora dobiti 580 miliona dinara, dok su 2014. godine dobili oko 800 miliona.

„Medjutim, izmenama zakona je dopušteno da se za finansiranje izborne kampanje koriste budžetska sredstva dobijena za drugu namenu (redovan rad). To je dodatno produbilo jaz izmedju velikih parlamentarnih stranaka i ostalih učesnika u izbornoj trci u mogućnostima da sa predstave biračima“, navela je TS.  

Ta organizacija je podsetila da su brojne optužbe za kupovinu glasova i zloupotrebu javnih resursa iz prethodnih izbornih ciklusa ostale bez sudskog epiloga.

Prema TS, još nije kasno da se u Skupštini Srbije formira Nadzorni odbor koji će pratiti predizborne aktivnosti i ukazivati na eventualne nepravilnosti u postupanju političkih stranaka i obavljati druge poslove propisane zakonom. Obaveza formiranja tog odbora nije poštovana u proteklih 15 godina.

TS je, s obzirom da je kasno za izmenu zakona,  apelovala da se promeni praksa korišćenja javnih funkcija radi dodatne promocije članova Vlade, direktora javnih preduzeća i gradonačelnika, kroz njihove navodne „redovne aktivnosti“.

„U ove izbore Srbija ulazi u situaciji kada medijski zakoni nisu dosledno primenjeni. Sporna je privatizacija dela regionalnih i lokalnih medija, kao i sprovodjenje nekih od konkursa za podršku medijskim programima. Sve to, po našoj oceni, može da ugrozi objektivnost izveštavanja pred lokalne izbore“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nisu precizirana ni pravila o državnom i političkom oglašavanju u medijima, iako je u medjuvremenu menjan niz zakona gde je to moglo biti učinjeno.

TS je pozvala političke stranke, koalicije i grupe gradjana koje će učestvovati na izborima da jasno definišu svoje antikorupcijske programe, ali i ostala izborna obećanja, a medije da porede i analiziraju ono što partije nude, a ne samo da prenose obećanja čija utemeljenost nije proverljiva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.