U trendu

Novi „migovi“ na pisti u Batajnici (video)

Paket koji će Srbiju koštati 180 miliona evra podrazumeva kompletnu modernizaciju deset aviona MiG 29, četiri Vojske Srbije i šest koje od Rusije dobijamo kao donaciju. Ti avioni će biti podignuti na nivo „4 plus generacije“. Takve avione imaju Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija. Zapravo ćemo imati 10 „migova“ najmodernije generacije, kaže za Sputnjik Vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Uživo sa Batajnice, javlja se naša Senka MilošStajanka – eskadrila aviona MiG-29

Gepostet von Sputnik Srbija am Freitag, 20. Oktober 2017

„Važno je reći da u okviru tih 180 miliona dobijamo rezervne motore, rakete dugog dometa vazduh-vazduh, koje do sad nikad nismo imali. Dakle puno rezervnih delova, raketa vazduh-zemlja sa laserskim navođenjem, tako da je to zaista radikalna modernizacija lovačke avijacije Srbije“, objašnjava Lazanski.

On dodaje da su avioni preuzeti u letećem stanju i da će u Zavodu „Moma Stanojlović“ biti urađen osnovni i takozvani unapređeni nivo remonta „migova“. Sa našim tehničarima će raditi i ruski stručnjaci. Pojedini zahtevniji delovi modernizacije mogli bi da budu obavljeni u Rusiji, kako bi sve bilo završeno u razumnom vremenskom roku, kaže Lazanski.

„Ono što je najsofisticiranije, što ne može da se remontuje kod nas u ’Momi Stanojloviću‘, verovatno će biti prebačeno u Rusiju, pa će biti urađeno tamo, ne vidim nikakav problem u tome. Mislim da će za najdalje mesec i po dana dva aviona biti potpuno remontovana“, kaže on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)