U trendu

Novi ministar u roku od 15 dana od prestanka mandata starog

Ministar odbrane Bratislav Gašić posle današnje najave premijera Aleksandra Vučića više neće voditi taj resor, a novi ministar bi trebalo da bude predložen u roku od 15 dana od prestanka njegovog mandata.

Mandat ministru, kako je predviđeno Zakonom o vladi, prestaje razrešenjem ili ostavkom, izglasavanjem nepoverenja ili sa svakim prestankom mandata vlade.

Vučić je ranije danas rekao da Gašić posle komentara upućenog novinarki B92 ne može da ostane ministar, iako je taj posao odlično obavljao.

Prema Zakonu o vladi, predsednik Vlade Srbije je dužan da predloži Skupštini Srbije izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra.

Novi ministar je izabran većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Predlog za izglasavanje nepoverenja ministru podnosi parlamentu najmanje 60 narodnih poslanika, a predlog za razrešenje predsednik vlade.

Predlog za razrešenje ministra parlamentu podnosi predsednik vlade, a od podnošenja predloga predsednika vlade za razrešenje ministra do odluke Skupštine Srbije ministar ne može obavljati svoja ovlašćenja, već njih preuzima clan Vlade koga predsednik Vlade ovlasti.

Ministru je izglasano nepoverenje ili je razrešen većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Ministar može podneti ostavku, koju upućuje predsedniku vlade, a koju on potom prosleđuje predsedniku Skupštine Srbije.

Narodna skupština u tom slučaju na prvoj narednoj sednici bez rasprave prima k znanju da je ministar podneo ostavku i time mu prestaje mandat.

Ministar koji je podneo ostavku dužan je da obavlja tekuće poslove dok mu ne prestane mandat.

Pri tom on ne može donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnicka nesreća, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i clanova upravnog i nadzornog odbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.