U trendu

Novi pravilnik o predškolskom vaspitanju – iskorak u obrazovanju najmlađih

U tri predškolske ustanove u Srbiji proteklih godinu i po dana sprovodi se pilot projekat „Godine uzleta“, kao priprema za uvođenje novog pravilnika o predškolskom vaspitanju koji će deci omogućiti da tokom boravka u vrtiću u najvećoj meri ispolje svoju kreativnost, znanje, interesovanja i sposobnosti.

Jedna od njih je i vrtić „Zemunski biser“ u Zemunu, koji je u proteklih godinu i po dana postao prava riznica dečjeg stvaralaštva, a u projektu učestvuju mališani svih uzrasta, od jaslica do najstarijih.

Hodnici, atrijum, holovi, sobe i dvorište ispunjeni su dečjim radovima, a mališani za svoje projekte koriste razne materijale, poput drveta, papira, konca, plastičnih čaša i flaša, šišarki…

Međusobno sarađuju, upućeni jedni na druge, razmenjuju ideje i dopunjuju se, pa tako grade dobre odnose i unutar svoje grupe i sa drugom decom, vršnjacima, ali i s roditeljima i lokalnom zajednicom.

To je deo novog Pravilnika o osnovama programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji je objavljen sredinom septembra, a koji će se suksecivno uvoditi u sve predškolske ustanove u Srbiji od septembra iduće godine.

Vaspitačica u vrtiću „Zemunski biser“ Bojana Pavlović kaže za Tanjug da je prostor veoma inspirativan i izazovan za decu, jer im omogućava da razviju sopstvene načine istraživanja.

„Deca uče istražujući, a vaspitač istražuje zajedno sa njima i tako učimo jedni od drugih. Dete u takvom okruženju vidi svrhu svog učenja što ga navodi da dublje istražuje temu kojom se bavi“, kaže Pavlović.

Dodaje da u projektima vrlo rado učestvuju i roditelji.

Rukovodilac Grupe za poslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja Ljiljana Marolt kaže da je nova koncepcija usklađena sa savremenim pedagoškim pristupima, relevantnim dokumentima obrazovne politike, primerima dobre prakse u Srbiji i svetu.

Nova koncepcija ne podrazumeva, kako kaže, podele programskih celina prema uzrastima, već jedinstvena teorijska i koncepcijska polazišta koja se odnose na vaspitanje i obrazovanje dece od šest meseci do polaska u školu.

„U značajnoj meri je naglašena važnost podrške dobrobiti svakog deteta, sredine koja jeste podsticajno i oplemenjeno okruženje koje podržava razvoj kvalitetnih odnosa u vrtiću i van njega, te važnost unapređivanja saradnje s roditeljima i drugim akterima koji učestvuju u vaspitanju dece od najranijeg uzrasta“, navela je Ljiljana Marolt.

Kaže i da su nove osnove programa samo inicijator širih promena koje se planiraju, i dodaje da će se kroz projekat inkluzivnog predškolskog obrazovanja obezbediti kvalitetna obuka kadrova, profesionalna razmena među ustanovama, izrada vodiča i priručnika.

Direktorka predškolske ustanove „Dr Sima Milošević“ Jasmina Bouali Stanojković kaže da je potrebno osluškivati decu i njihove potrebe i da je to upravo ono što vrtić radi.

„Odrasli potcenjuju kapacitete i interesovanja dece, deca mogu mnogo više i žele mnogo više, ali ih odrastao svet ponekad štiti od njih samih, a nema potrebe za tim“, navodi ona.

Kaže da deca donose pregršt ideja i rešenja koja odrasli ne mogu ni da primete.

„Kada zajedno radimo na nekom projektu, deca nas odvedu u jedan deo sveta gde nismo ni pretpostavljali da možemo stići i ta su putovanja divna i čarobna, uz muziku, maštu, likovni sadržaj, neko će da otpeva, neko da odsvira, neko da nacrta, naslika“, navodi direktorka Bouali.

Ona je zahvalila svim incijatorima projekta jer su prepoznali sposobnost, kapacitete i mogućnosti njene ustanove, ističući da je uloga svakog zaposlenog u vrtiću pođednako važna.

Pilot projekat je zajednička inicijativa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Unicefa, Instituta za pedagogiju i andragogiju Filizofskog fakulteta u Beogradu i Ministarstva prosvete.

U pilot projektu učestvovale su i predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ iz Novog Sada i „Moje detinjstvo“ iz Čačka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar