U trendu

Novi protest Nišlija: Branimo aerodrom, sebe i svoj grad

Oko 1.000 gradjana protestovalo je u centru Niša po drugi put za dva dana zbog odluke Gradskog veća da u državno vlasništvo prenese imovinu i osnivačka prava niškog Medjunarodnog erodroma „Konstantin Veliki“.

Na centralnom trgu i ispred Gradske kuće skandirali su: „Ne damo aerodrom!“ i „Ostavke, ostavke!“ gradonačelnika Darka Bulatovića i Gradskog veća.

Djokica Jovanović iz Udruženog pokreta slobodnih stanara rekao je da je Aerodrom u Nišu gradjen samodoprinosom gradjana i da predstavlja „poslednju kotu odbrane egzistencije“ gradjana Niša.

„Ne branimo samo aerodrom, branimo sebe i svoj grad“, rekao je Jovanović.

Jedan od organizatora skupa, Miloš Bošković rekao je da gradjani ne veruju izjavama gradskih i republičkih čelnika da grad Niš nema para da ulaže u dalji razvoj i da zbog toga aerodrom mora da predje u državno vlasništvo.

„Gradonačelnik plaši odbornike Skupštine grada da će, ukoliko aerodrom ne postane državni, grad da bankrotira i da neće imati za plate. Osoblje na aerodromu poslednjih dana namerno pravi gužve da bi pokazalo da grad nije sposoban da upravlja aerodromom“, rekao je Bošković.

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju rekao je da je ovo još jedan primer centralizacije Srbije.

„Republika investira u ‘Beograd na vodi’, a ne oduzima vlasništvo i imovinu Grada Beograda. Zašto ne bi ulagali i u niški aerodrom, kada je u vlasništvu grada?“, pitao je Jovanović.

Saša Kostić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara podsetio je da je pre aerodroma država Nišu uzela Privrednu komoru i Jugoistok.

Za sutra u 17 časova najavljen je novi protest, na istom mestu i sa istim zahtevima.

Gradonačelnik Darko Bulatović izjavio je danas za agenciju Beta da je, odlukom da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava za aerodrom „Konstantin Veliki“, Grad Niš „u potpunosti izmirio svoju obavezu“ prema državi i Ministarstvu odbrane Srbije.

On je rekao da se za 157 hektara zemljišta aerodroma, dobijenih od Vojske, Grad Niš 2009. godine obavezao da Ministarstvu odbrane da zemljište vrednosti 1,5 miliijardi dinara i 21.000 kvadratnih metara stambenog prostora.

Po njegovim rečima, rok za izmirenje te obaveze ističe iduće godine, a pošto u gradskom budžetu nema para za to, rešenje je ustupanje aerodroma državi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)