U trendu

Novi Sad: Održana tribina „Niste sami“

NOVI SAD – Nakon Beograda i Bačke Palanke, Novi Sad je bio domaćin tribine „Niste sami“, koja se sprovodi pod pokroviteljstvom Predsednice Skupštine Srbije, Maje Gojković, Unicefa i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Osim predstavnika, republičke, pokrajinske i gradske vlasti, učesnika panel diskusije, tribini su prisustvovali i mnogobrojni studenti Univerziteta u Novom Sadu.

„Kao i svako društvu u tranziciji, a mi smo dodatno i postratno društvo, imamo velike probleme i određene kategorije stanovništva kojima je potrebna pomoć“, rekao je Robert Čoban, organizator skupa i predsednik Color Preš Grupe.

„Živimo u digitalnom dobu u kom se vrlo često, ne samo mladi, nego i stariji, otuđeni. O tome j potrebno razgovarati“, napomenuo je Čoban i dodao da su ti problemi rešivi.

„Osim Novog Sada i Beograda, u još sedam gradova Srbije biće organizovane ovakve tribine. Ekskluziva je da smo razgovarali sa predstavnikom fondacije iz Londona, koju vodi prestolonaslednik Vilijam, a koja se upravo bavi problemom mentalnog zdravlja“, najavio je na kraju Čoban.

„Današnja tribina je dokaz da zaista nismo sami i da se ovaj problem mora rešavati sistemski. Novi Sad je grad koji je puno toga uradio za osobe sa invaliditetom“, rekla je Biljana Barošević, iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ivanka Savić, zamenica Pokrajinskog sekretara za zdravstvo, zahvalila je Maji Gojković predsednici Skupštine Srbije, na inicijativi ovog projekta i istakla da „definicija mentalnog zdravlja ne podrazumeva samo odsustvo mentalnog poremećaja, nego i stanje blagostanja u kome svaka osoba sposobno da ostvari svoj potencijal, da bude sposobna da se nosi sa svakodnevnim stresom i da može da produktivno da radi i doprinese svojoj zajednici“.

Liljana Koković, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada podsetila je prisutne da je Novi Sad dobio nagradu za doprinos u oblasti pristupačnosti i socijalnu inkluziju“.

Potom, održana je panel diskusija čiji učesnici su bili: Borislava Perić Ranković, naša proslavljena stonoteniserka i paraolimpijka, Vukašin Grozdanović, iz OPENS-a, Timea Bodiš, predstavnica SOS linije centra ..Srce“, Sanda Vitorović, majka devojke koja boluje od bipolarnog poremećaja i Jelena Sužnjević, student.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.