najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novi zakon menja odnos gradjana i države

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da novi zakon o opštem upravnom postupku (ZOUP) postavlja na druge osnove odnos izmedju gradjana i države.

“Ideja je da nisu gradjani tu radi države, a pogotovo ne da budu njeni kuriri, već je država tu radi gradjana, i u pitanju je jedno partnerstvo, da se bolje komunicira i radi”, ukazala je ona.

Kako je naglasila, primena ZOUP u potpunosti će početi tek sledeće godine, ali on donosi promenu načina rada.

Kao primer, ona je navela to što će uprava morati da objavljuje i čini vidljivim svako svoje postupanje sa gradjanima, kako bi oni mogli da provere da li se prema njima postupilo kao prema drugima.

“Više ne mogu različiti organi da daju različita mišljenja o istim situacijama. To su velike promene, medjutim od 8. juna stupa na snagu odredba koja kaže da ne sme uprava od gradjana da traži podatke koje već ima kod sebe u evidenciji”, kazala je Udovički.

Prema njenim rečima, to ne znači da će se sva uverenja i sve što je potrebno za postupke ukinuti, jer mnoga uverenja i informacije o gadjanima država nema.

Kako je objasnila, gradjani više neće morati da pored lične karte dokazuju prijavu prebivališta, izvod iz matične knjige rodjenih, jer su to informacije koje su već u ličnoj karti.

“Recimo, za roditeljski dodatak neće više biti potrebno ništa osim lične karte i same popune obrasca, ali je kod dečijeg dodatka situacija malo složenija, jer treba dokazivati da ste zaposleni, koliko zaradjujete i slično”, objasnila je Udovički.

Od 8. juna. ukazala je, treba očekivati i zahtevati od uprave da je počela drugačije da postupa, promena je velika i neće svi biti spremni za sve slučajeve, ali se očekuje da sve lokalne samouprave počnu da smanjuju zahteve za “FT1P”, koji treba da nestane.

Udovički je rekla i da se očekuje smanjenje administracije, način rada, ali i razmišljanja.

Ona je danas u Zrenjaninu razgovarala sa predstavnicima lokalnih samouprava Srednjobanatskog upravnog okruga o stupanju na snagu obaveze organa javne uprave da razmenjuju podatke iz službenih evidencija.

Tom prilikom moglo se čuti da će novi ZOUP doneti ne samo pojednostavljanje procedure, već i uštede, a kao primer navedeno je da će troškovi prijave ličnog imena deteta radi od 8. juna koštati oko 600 dinara, umesto dosadašnjih 3.402 dinara.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike