U trendu

Novim MIG-ovima imaćemo najkvalitetniju avijaciju u regionu

Sa novim MIG-ovima 29 Vojska Srbije će biti u mogućnosti da, za razliku od do sada, zaštiti vazdušni prostor naše zemlje, a ujedno će biti i najkvalitetnije opremljena kada je reč o lovačkoj avijaciji u regionu, naglasio je danas vojni analitičar Miroslav Lazanski.

On je, gostujući na televiziji Pink, kazao da je nabavka vojnih aviona bilo potrebno jer svaka zemlaj ačlanice ili ona koja ima apsiracije da uđe u Uniju mora da čuva svoj vazdušni prostor sopstvenom vazdušnom flotom ili tuđom, koju bi plaćala.

Ukazao je da vojna avijacija Srbije zbog političkih i ekonomskih prilika ranijih godina došla na ivicu kolapsa.

„Mi smo u situaciji da nam MIG-ovi 21 ne lete, osim dva dvoseda i oni su glavni za čuvanje našeg vazdušnog prostora. Međutim naši MIG-ovi 21 su stariji od pilota koji ih lete, što je katastrofa i oni nisu bezbedni“, rekao je Lazanski.

Objasnio je da avioni moraju na remont, dodajući da je vazduhoplovna tehnika skupa, i da zahteva stalna ulaganja, te da je vazduhoplovstvo tehnički najkomplikovaniji vid oružanih snaga sa najvećim ulaganjima.

Prema njegovim rečima MIG-ovi 21 su završili svoj radni vek u avijaciji Srbije, a da će MIG-ovi 29, koje dobijamo, uz četiri postojeće, od kojih tri lete, jer je jedan „očerupana“ pošto je služio za rezervne delove, omogućiti da se zaštiti nebo.

Vojska je, kako je naglasio, bila u situaciji da donese odluku da ugasi avijaciju ili produži vek neophodnom kupovinom.

„Nabavkom šest MIG-ova 29 dobijamo nepotpnu eskadrilu, koja će omogućiti pilotima da ostanu u treningu sa vrhunskom tehnologijom, i ujedno i da zaštitimo nebo nad Srbijom sopstvenim sredstvma, da ne moramo da plaćamo tuđu avijaciju, i tako držimo korak sa zemljama članice NATO u okruženju“, rekao je Lazanski.

On je ukazao da remont MIG-ova 29 ne predstavlja samo običnu modernizaciju, već će dobiti napadne navigacione sisteme, nova sredstva za vezu, kao i rakete.

Te rakete na avionima, kako smatra, prave osetnu razliku u odnosu na avijaciju zemalja regiona članice NATO.

Pojasnio je da dobijamo i rusku raketu vazduh-vazduh, kojima će biti opremljeni MIG-ovi, a koje nemaju zemlje u okruženju.

Radni vek MIG-ova 29, koje dobijamo, biće modernizacijom produžen za 14 godina, te će biti podignuti na tehnološki nivo aviona četvrte kategorije.

Lazanski je podsetio da samo dve zemlje imaju avione pete kategorije, navodeći kao primer SAD, koje imaju avione F 22 i F 35 i Rusija koja treba sledeće godine da počne da radi T 50.

Upitan kakvo je stanje u regionu on je objasnio da Hrvatska, na papiru, ima 12 MIG-ova 21, za koje misli da leti samo tri ili četiri, i da su zastareli.

Slovenija, kako ističe, nema mlaznu avijacziju, kao ni Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija.

Bugarska ima avijaciju, ali je pitanje koliko je njihovih MIG-ova 29 operativno, dok Rumunija nema MIG-ove 29 koji su operativni, već MIG-ove 21 koji su modernizovani, dodao je Lazanski ukazujući da se MIG 21 ne može meriti sa 29-om.

Mađarska, kako je dodao, ima na papiru 12 ili 13 avioan Gripen, od kojih svega cetiri leti.

„Mi ćemo u odnosu na zemlje regiona, izuzev Grčke, imati najkvalitetniju lovačku avijaciju“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.