U trendu

Novinari ispred vlade protestovali zbog odnosa države prema medijima

Više od stotinu novinara iz beogradskih redakcija okupilo se večeras ispred Vlade Srbije protestujući zbog odnosa države prema medijima.

Predstavnici novinarskih udruženja i novinari ukazali su da se nisu okupili samo zbog izjave i ispada ministra odbrane Bratislava Gašića, već da bi odbranili profesiju.

„Ovde smo zbog toga što je ova profesija već dugo na kolenima, a ovaj prostakluk nam je pokazao da smo dotakli dno“, kazao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović.

On je pozvao novinare da bojkotuju za sutra zakazanu konferenciju Gašića.

Medju novinarima bili su i kolumnista Dragoljub Petrović, autor emisije „24 minuta“ Zoran Kesić kao i karikaturista  Marko Somborac.

Zajednička poruka je da novinari treba da budu solidarni i da stanu u odbranu svoje profesije.

Kesić je napomenuo da je za medije u Srbiji najveći problem strah zbog opasnosti da se ostane bez posla i da on to razume. 

Situacije kao ova, ipak su pokazale da je solidarnost moguća, naveo je Kesić.

Učesnici skupa su istakli da je ono što se videlo pred kamerama, kada je Gašić novinarki B92 rekao da „voli novinarke koje lako kleknu“ verovatno samo jedna mali deo prostakluka koji se mogu čuti iz usta državnih funkcionera. 

Okupljeni su podsetili i na uvrede koje su bile upućivane i pre ovog spornog slučaja novinarki Olji Bećković.

Gašić je juče uvredio novinarku B92 neprimerenim rečima na zvaničnom dogadjaju u Trsteniku.

Reči „Volim novinarke koje lako kleknu“, Gašić je izgovorio dok se grupa novinara pripremala da od ministra uzme izjavu nakon njegovog obilaska fabrike Prva petoletka, kada su neki od njih, medju kojima i novinarka B92 Zlatija Labović, čučnuli da ne bi ometali snimatelje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da Gašić ne može da ostane ministar odbrane nakon uvreda upućenih novinarki B92.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.