U trendu

NUNS apelovao da se novinarima omogući bezbedno izveštavanje sa protesta

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas sve aktere protesta koji se održavaju širom Srbije da obrate posebnu pažnju na novinare i omoguće im da nesmetano rade svoj posao.

„Nakon dogadjaja na protestima prošlog vikenda u Beogradu, ali i incidenata koji se dešavaju na protestima na lokalnom nivou, NUNS ocenjuje da su novinari dovedeni u situaciju kriznog izveštavanja, koje zahteva posebne mere. Apelujemo na sve strane – i na organizatore protesta i na državne organe, a posebno na policiju i Žandarmeriju, da zaštite novinare i omoguće im bezbedno izveštavanje sa dogadjaja“, navodi se u saopštenju.

NUNS je apelovao i na redakcije da jasno i nedvosmisleno obeleže svoje novinare koji pokrivaju proteste i na taj način ih vizuelno izdvoje od ostalih strana i dodatno zaštite.

„Upozoravamo da je bezbednost naših kolega koji izveštavaju sa protesta osnovni preduslov za objektivno i pravovremeno informisanje javnosti, a da su nedavni incidenti pokazali da su oni na licu mesta prepušteni sami sebi što može biti vrlo opasno po njihovu bezbednost“, dodaje se u apelu NUNS-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.