U trendu

NUNS i Istinomer nezadovoljni objaĆĄnjenjem Komunalne policije

NUNS i Istinomer saopĆĄtili su danas da očekuju reakcije zaĆĄtitnika građana i poverenice za zaĆĄtitu ravnopravnosti kojima su uputili prituĆŸbe na ponaĆĄanje Komunalne policije prema novinarskoj ekipi Istinomera na Savskom keju u Beogradu.

Komunalna policija je u odgovoru na prituĆŸbu NUNS-a i Istinomera odgovorila da su komunalni policajci postupali na osnovu zakonskih ovlaơćenja i da nisu upotrebljavali sredstva prinude.

Podnosioci prituĆŸbe – NUNS i Istinomer nisu zadovoljni objaĆĄnjenjem Komunalne policije, naveo je NUNS u saopĆĄtenju.

Novinarki i snimateljima sajta Istinomer Komunalna policija zabranila je 25. septembra snimanje ispred restorana „Savanova“ i napisala im prekrĆĄajne prijave uz obrazloĆŸenje da su „ulaskom na gradiliĆĄte ometali sluĆŸbeno lice u obavljanju duĆŸnosti“.

Ekipi Istinomera, koja je snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, najpre je iz restorana „Savanova“ poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta. PoĆĄto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca, koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradiliĆĄte.

Nakon toga, na ơetaliơtu se pojavilo joơ sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekrơajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i fotoreporteru Istinomera, kao i Dobrici Veselinoviću.

Prilikom legitimisanja, komunalni policajac Srđan Ilić se bez bilo kakvog povoda novinarima Istinomera i Veselinoviću, obraćao sa nepoơtovanjem, poviơenim i drskim tonom, naruơavajući im dostojanstvo, a ơto se jasno vidi na video snimku. Takođe, Ilić je, bez bilo kakvog pravnog i zakonskog osnova zahtevao da se oprema za snimanje isključi i da se novinarska ekipa udalji, upućujući indirektne ali veoma jasne pretnje da će im u suprotnom oơtetiti kameru, naveo je NUNS.

Povezane vesti:

Prijava protiv policajca zbog ometanja novinara Istinomera

Komunalna policija prekoračila ovlaơćenja

Sindikat novinara osudio postupak komunalne policije

NUNS zabrinut zbog sprečavanja ekipe Istinomera da snimi prilog ispred Savanove

Policija zabranila snimanje kod restorana Savanova

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar