najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

NUNS i Istinomer nezadovoljni objašnjenjem Komunalne policije

NUNS i Istinomer saopštili su danas da očekuju reakcije zaštitnika građana i poverenice za zaštitu ravnopravnosti kojima su uputili pritužbe na ponašanje Komunalne policije prema novinarskoj ekipi Istinomera na Savskom keju u Beogradu.

Komunalna policija je u odgovoru na pritužbu NUNS-a i Istinomera odgovorila da su komunalni policajci postupali na osnovu zakonskih ovlašćenja i da nisu upotrebljavali sredstva prinude.

Podnosioci pritužbe – NUNS i Istinomer nisu zadovoljni objašnjenjem Komunalne policije, naveo je NUNS u saopštenju.

Novinarki i snimateljima sajta Istinomer Komunalna policija zabranila je 25. septembra snimanje ispred restorana “Savanova” i napisala im prekršajne prijave uz obrazloženje da su “ulaskom na gradilište ometali službeno lice u obavljanju dužnosti”.

Ekipi Istinomera, koja je snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, najpre je iz restorana “Savanova” poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta. Pošto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca, koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradilište.

Nakon toga, na šetalištu se pojavilo još sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i fotoreporteru Istinomera, kao i Dobrici Veselinoviću.

Prilikom legitimisanja, komunalni policajac Srđan Ilić se bez bilo kakvog povoda novinarima Istinomera i Veselinoviću, obraćao sa nepoštovanjem, povišenim i drskim tonom, narušavajući im dostojanstvo, a što se jasno vidi na video snimku. Takođe, Ilić je, bez bilo kakvog pravnog i zakonskog osnova zahtevao da se oprema za snimanje isključi i da se novinarska ekipa udalji, upućujući indirektne ali veoma jasne pretnje da će im u suprotnom oštetiti kameru, naveo je NUNS.

Povezane vesti:

Prijava protiv policajca zbog ometanja novinara Istinomera

Komunalna policija prekoračila ovlašćenja

Sindikat novinara osudio postupak komunalne policije

NUNS zabrinut zbog sprečavanja ekipe Istinomera da snimi prilog ispred Savanove

Policija zabranila snimanje kod restorana Savanova

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike