U trendu

NUNS i NDNV: Gradonačelnik Kragujevca da se javno izvini novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su danas da se gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić javno izvini novinarima u tom gradu zbog uvreda koje im je uputio.

„Ukoliko to izvinjenje izostane, Radomir Nikolić će pokazati da je nedostojan funkcije koju obavlja“, navodi se u saopštenju.

Ta dva novinarska udruženja pozvala su nadležne inspekcijske organe da preispitaju trošenje budžetskog novca u Kragujevcu.

„Prema pisanju kragujevačkih medija, Nikolić dobrovoljno govori samo za Televiziju Kragujevac koja je odavno u nezakonitom pravnom statusu. Gradonačelnik je nedavno u emisiji tog medija koja je trajala približno sat i 45 minuta izrekao niz teških uvreda na račun ‘nekih medija’ čije je novinare nazvao ‘žeton novinarima'“, dodaje se u saopštenju.

Kako su preneli NUNS i NDNV, Nikolić je rekao da su to ‘nazovi novinari koji očekuju da im date po neki dinar, kako bi o vama pisali lepo’, te da mu ‘ne pada na pamet da nekom daje pare’, očigledno aludirajući na kragujevačke medije koji ne izveštavaju po njegovom ukusu.

NUNS i NDNV su podsetili da je Kragujevac jedini grad u Srbiji koji četvrtu godinu za redom ne raspisuje javni konkurs za sufinansiranje javnog interesa u medijima, kršeći tako Zakon o javnom informisanju i medijima bez ikakvih posledica.

„S druge strane, Kragujevac je, prema pisanju medija, novcem gradjana namenjenim predškolskim ustanovama i školama u toku 2017. godine namirio sve dugove bivšeg vlasnika Radio televizije Kragujevac koji su premašili 150 miliona dinara“, dodala su ta dva udruženja.

(Beta)

Napišite komentar