U trendu

NUNS i NDNV: Nadležni da reaguju na pretnje smrću novinarima TV N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) podržali su danas novinare redakcije televizije N1 kojima su upućene pretnje i zaražili od nadležnih organa da hitno preduzmu istragu i kazne autora pretnji smrću.

„NUNS i NDNV zahtevaju od istražnih i pravosudnih organa da hitno preduzmu najozbiljniju istragu i odgovarajuće kaznene mere protiv autora pretnje smrću novinarima N1 koja predstavlja krivično delo ugrožavanja sigurnosti lica koja obavljaju posao u informisanju od javnog značaja“, naveli su u zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV.

Udruženja smatraju da je krajnje vreme da najviši državni funkcioneri, a pre svih predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić javno osude jezivu preteću poruku redakciji i novinarima N1.

„Ukoliko bi takva, jasna i nedvosmislena osuda izostala, definitivno bi postalo jasno ono što dva novinarska udruženja odavno tvrde – da je aktuelna vlast neposredno odgovorna za atmosferu mržnje i straha koja se iz dana u dan širi javnim prostorom Srbije. Tim pre što upravo predstavnici vlasti aludiranjem da je N1 priznala nezavisnost Kosova direktno podstiču i ohrabruju komentare na društvenim mrežama u kojima se ta televizija i njeni novinari proglašavaju za izdajnike“, naveli su NUNS i NDNV.

NUNS i NDNV će o najnovijim pretnjama novinarima, kao i o postupcima nadležnih državnih institucija obavestiti medjunarodne novinarske i medijske organizacije.

Kako je u ponedeljak navela televizija N1, u njihovu redakciju stiglo je pismo u kojem se, izmedju stalog, navodi: „Da li vi imate vaše porodice, ubijate našu decu i unuke, a niste svesni ako dodje do rušenja, vaša zgrada će medju prvima otići u vazduh, a može se desiti da ostanete bez svojih najmilijih. I zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.