U trendu

NUNS: Italijanski novinar optužen za napad na migrante u Šidu pušten iz pritvora

Italijanski fotoreporter Mauro Donato (41) pušten je danas iz pritvora u Sremskoj Mitrovici u kome se nalazio od 16. marta pod optužbom da je napao i opljačkao migrante u Šidu, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Kako je za NUNS potvrdio advokat italijanskog fotoreportera Gabrijel Laco, Donato je rešenjem suda u Sremskoj Mitrovici pušten iz pritvora nešto posle 15 časova i može slobodno da se vrati u svoju zemlju, odnosno slobodno da se kreće prema svojoj volji.

„Branioci Maura Donata još nisu dobili odluku nadležnog Tužilaštva ali očekuju da narednih dana italijanski novinar bude i zvanično oslobodjen optužbe“, piše u saopštenju.

Advokati fotoreportera iz Italije izjavili su ranije za NUNS da su sigurni da će Donato biti oslobodjen jer kako su naveli, nadležno tužilaštvo nema nikakvih dokaza protiv njega.

Donato je uhapšen u petak 16. marta nakon što su ga kao odgovornog za nasilje i kradju prepoznala tri migranta, i to sa fotografije iz pasoša, koja je stara deset godina.

Na zahtev Donatovih branilaca, oštećenim migrantima naknadno je pokazana novija fotografija Donata, i tada su oni promenili iskaz tvrdeći da to nije osoba koja ih je napala i opljačkala u noći izmedju 11. i 12. marta.

Međunarodna federacija novinara i italijansko udruženje novinara ranije su pozvali srpske vlasti da odmah oslobode fotoreportera Maura Donata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar