U trendu

NUNS: Izveštavanjem o nesreći prekršeno više odredbi Kodeksa novinara Srbije

U izveštajima pojedinih medija o nesreći u kojoj je stradala maloletna osoba, prekršeno je više odredbi Kodeksa novinara Srbije, kao i odogovornost novinara, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

„Prekršeno je više odredbi Kodeksa novinara Srbije o poštovanju privatnosti, jer je novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše, te je prilikom izveštavanja o nesrećama nedozvoljeno objavljivanje imena i fotografija žrtava ili njihovih članova porodice“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Istakli su da je u izveštavanju o dogadjajima koji uključuju lični bol i šok, novinar dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije.

„NUNS je već pozivao medije da ne koriste nečiju nesreću i bol za povećavanje svoje čitanosti i vidljivosti i da poštuju privatnost preminule osobe i njene porodice“, piše u saopštenju.

Naglasili su da se oštećeni, kako bi zaštitili svoja prava, mogu obratiti Regulatornom telu za elektronske medije (REM), nadležnom za poštovanje Zakona o elektronskim medijima i Pravilnku o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, dok su Savet za štampu i sudovi časti novinarskih udruženja nadležni za poštovanje Etičkog kodeksa novinara.

„Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osudjuje neprofesionalno i ‘lešinarsko’ izveštavanje pojedinih medija o nesreći u kojoj je stradala maloletna osoba“, istakli su iz NUNS-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.