U trendu

NUNS osudio kampanju na redakciju KRIK-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas kampanju na redakciju istraživačkog portala KRIK, kojom se pokušava da se taj portal poveže sa kriminalnim grupama.

„Ovaj slučaj ćemo registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i o njemu obavestiti medjunarodne organizacije“, naveo je NUNS u saopštenju.

Iz tog udruženja su podsetili da su dan nakon objavljenog dela iskaza vodje kriminalne grupe Veljka Belivuka, koji je objavio KRIK, osvanule i naslovne strane u kojima cela ta priča pokušava da se spinuje i na kojima se sam KRIK povezuje sa kriminalnim grupacijama.

„Sa druge strane, istog tog dana kada je objavljen tekst, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, stvara se toksična atmosfera u kojoj se KRIK diskvalifikuje kao medij i povezuje se direktno sa Belivukom i njegovom kriminalnom organizacijom, što je u potpunosti nedopustivo“, ocenjuje NUNS.

U tom udruženju još podsećaju da je slična kampanja vodjena početkom marta, kada se „čitav politički aparat i propagandna mašinerija sručila na KRIK“, povezujući ih sa tada već privedenim Belivukom i njegovim saučesnicima.

NUNS je upozorio da se na taj način prema javnosti stvara opasnost crtanja meta na novinarima te redakcije, a podsetili su i druge novinare da se drže novinarskog Kodeksa i etičkih načela, „da ne upadaju u prljave političke igre, budući da na taj način samo doprinose kaljanju časti novinarske profesije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.