U trendu

NUNS osudio neprofesionalno izveštavanje o nestalom dečaku

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je medije koji su, izveštavajući o nestanku dečaka Stefana Ilića iz Bele Crkve koji je pronađen mrtav, spekulisali o učešću njegovih roditelja u organizovanju otmice.

„Bespoštedna jurnjava za senzacionalističkim detaljima ne samo da je neodgovorna i neprofesionalna, nego i duboko neljudska i nemoralna. Istraga treba da utvrdi uzroke smrti deteta, a krajnje je neodgovorno i nemoralno da mediji insistiraju na odgovornosti roditelja bez ikakvih jasnih dokaza, čime uvećavaju ionako veliku nesreću“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

To novinarsko udruženje je apelovalo na medije da se u izveštavanju o tako osetljivim događajima strogo pridržavaju pravila profesije.

„Apelujemo i na vladu i na ministre, kao i na sve druge predstavnike vlasti i društva u celini da javno dignu glas protiv ovakvih tendencija i tako pokažu da se ne slažu sa sve bezočnijim gaženjem osnovnih ljudskih i građanskih prava zarad povećanja tiraža“, dodaje se u saopštenju NUNS-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.