U trendu

NUNS podržava zahteve zaposlenih u RTK

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podržalo je zaposlene iz privatizovane Radio televizije Kragujevac (RTK) koji treći dan štrajkuju zbog neisplaćenih zarada od decembra 2015. godine i nepovezanog staža.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović poručio je danas u redakciji TV Kragujevac da će ovo udruženje da pomogne, koliko je to moguće, da se izbore za svoje osnovane zahteve.

„NUNS se prevashodno brine o profesionalnim pravima novinara, svesni smo da nema profesionalnih prava ako su vam ugrožena radna prava. U tom smislu imaćete svu podršku NUNS, od pravne pomoći, do profesionalne solidarnosti“, rekao je Obradović.

On je ocenio da u privatnim i bilo kojim drugim medijskim kućama vlasnici ne smeju da se ponašaju po sopstvenom nahodjenju, bahato i da ne isplaćuju plate radnicima.

Obradović je pozvao vlasnika RTK Radojicu Milosavljevića ili „koga već“ da stupi što pre u pregovore sa zaposlenima i da se ova mučna situacija okonča.

„Nije samo RTK u problemima, čini mi se da je slčna situacija i u TV Pančevo, gde se osim finansijskih javljaju i drugi problemi, pre svega pritisci na zaposlene“, rekao je Obradović.

On je ocenio da je poslednji trenutak da država i drugi organi provere šta se dešava sa platnom sposobnošću Radojice Milosavljevića, jer mu se čini da sudbina koja je zadesila RTK predstavlja uvod u sličnu situaciju i u drugim medijima čiji je on vlasnik.

Predstavnik Inicijative „Novinari ne kleče“ Zoran Nikolić je rekao da će se insistirati kod novinarskih udruženja da zatraže da se, prvo objave svi nalazi inspekcije, da se naloži poslovodstvu da isplati plate i da se kod nadležnih razjasni pitanje nepovezanog staža.

Predsednik Štrajkačkog odbora u RTK Goran Antonijević je rekao na konferenciji za novinare u redakciji TV Kragujevac da je poslovodstvo ove medijske kuće do sada ignorisalo pregovore o zahtevima zaposlenih i naveo da poslodavac na sve moguće načine pokušava da ovaj štrajk uguši.

On je pozvao poslovodstvo da što pre stupi u pregovore oko zahteva zaposlenih. U RTK ima 68 zaposlenih, a u štrajku je oko 90 odsto radnika.

Zbog štrajka, zaposleni ne idu na terene, ne pripremaju priloge i emisije. Na TV Kragujevac se emituje program iz ranije produkcije, a realizacija je poverena manjem broju zaposlenih koji ne štrajkuju, a po izboru i odobrenju urednika

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar