U trendu

NUNS: Premijer mora da vodi računa o kulturi javnog govora

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić mora da vodi računa o javnoj komunikaciji i da je nedopustivo to što za urednike portala Teleprompter i nedeljnika Tabloid koristi uvredljive izraze kao što je „ološ“.

NUNS je u saopštenju naveo da smatra da pojedini mediji, među koje spadaju Tabloid i Teleprompter, svojom uređivačkom politikom i kršnjem Kodeksa novinara najviše štete nanose upravo novinarskoj profesiji i da je na to više puta javno upozoravao.“Premijer, ipak, mora biti svestan povišenog stepena odgovornosti za kulturu govora u društvu. Upotrebom nedoličnih izraza Aleksandar Vučić i sam doprinosi tabloidizaciji javne scene koja promoviše uvredljiv način ophođenja“, navodi se u saopštenju.

NUNS je apelovao na premijera Vučića da brigu o neprofesionalizmu medija i eventualnim sankcijama prepusti nadležnim organima, regulatornim i samoregulatornim telima koja moraju da reaguju u svim slučajevima povrede časti i ugleda predsednika Vlade, ali i svakog građanina.

„U tome ne sme biti izuzetaka. Isti standardi moraju da važe za sve medije, bilo da je reč o Teleprompteru, Tabloidu ili nekim drugim medijima bliskim vlasti, poput Informera, koji koriste iste metode i rečnik koji je kritikovao premijer Vučić“, navodi se u saopštenju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je u Jagodini, govoreći o primedbama na rad Vlade, rekao da su novinari Danilo Redžepović iz Telepromptera i Milovan Brkić iz Tabloida „ološ“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar