U trendu

NUNS traži izvinjenje direktora Vojnobezbednosne agencije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas da je uvredljiva tvrdnja direktora Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petra Cvetkovića da u medijima ima saradnika svih službi i da ta saradnja „ne treba da se shvata pežorativno“.

„Direktor VBA takvom neodmerenom izjavom vredja sve novinare u Srbiji. Kodeks novinara Srbije jasno ističe da je sa novinarskom profesijom nespojiv rad u kontraobaveštajnim, obaveštajnim i drugim bezbednosnim službama, kao i rad za te službe“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

To udruženje je ocenilo da Cvetković mora da zna da novinari svoju državu štite istinitim i objektivnim informisanjem gradjana Srbije, a ne saradnjom sa obaveštajnim službama.

„NUNS ističe da ogroman broj naših kolega obavlja svoj posao časno i u skladu sa moralnim i profesionalnim standardima, i zbog toga poziva direktora Vojnobezbednosne agencije da se javno izvini zbog svoje izjave u magazinu Nedeljnik“, dodaje se.

Direktor VBA Petar Cvetković izjavio je u intervjuu za Nedeljnik da u medijima ima saradnika tajnih službi, i to ne samo VBA „nego svih službi“.“Novinarska profesija nam je veoma interesantna. To je osposobljena profesija koja zna šta treba da vidi, šta treba da čuje. I zato novinari treba da budu u funkciji zaštite države. A to da li će neko da dostavlja lažne podatke ko je s kim spavao, ko se napio na splavu, to nema veze sa službom. A za čiju službu treba da rade svi gradjani Srbije ako ne rade za službu svoje zemlje?“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar