U trendu

NUNS uputilo izvinjenje porodici Milana Pantića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uputilo je danas izvinjenje porodici ubijenog novinara Milana Pantića iz Jagodine, zbog svih neprijatnosti kojima su bili izloženi oko ovogodišnjeg nedodeljivanja nagrade koja nosi ime Pantića.

Iz NUNS-a navode da svu odgovornost za novonastalu situaciju snosi Ratko Dmitrović, direktor Kompanije „Novosti“.

„Mimo dosadašnje prakse, Dmitrović ove godine predstavnika NUNS-a u žiriju nije ni obavestavao ni pozivao na sastanke na kojima bi se razmatrale pristigle prijave za dobitnika nagrade Milan Pantić. Odluku je doneo sam Dmitrović ne konsultujući predstavnike novinarskih udruženja koji su ranijih godina bili ravnopravni članovi žirija“, navodi se u saopštenju.

NUNS navodi i da razume opravdan gnev porodice Paintić i da će prihvatiti svaku odluku koju bude donela porodica Pantić u vezi s budućim dodeljivanjem nagrade.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je ranije da se povlači iz žirija za dodelu nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“ zbog netransparentnog rada i odlučivanja.

To udruženje je izrazilo uverenje da je i ovogodišnja odluka da se ne dodeli nagrada koja nosi ime ubijenog jagodinskog novinara Milana Pantića „posledica pogrešnog načina rada za šta je najodgovornije rukovodstvo ‘Novosti'“.

Kompanija „Novosti“ saopštila je pre toga da je žiri za dodelu nagrade „Milan Pantić“ odlučio da to priznanje za novinarsku hrabrost ove godine ne bude dodeljeno, jer nijedan od sedam predloga nije „poseban i značajan u meri da zaslužuje nagradu s imenom čoveka koji je svoju novinarsku hrabrost platio životom“.

Porodica Milana Pantića je na obeležavanju godišnjice zatražila da se nagrada ustupi porodici kako sećanje na žrtvu ne bi počelo da bledi i navela da je nedodeljivanje nagrade korak ka tome.

„Pozivam članove žirija da se novinarska nagrada ‘Milan Pantić’ formalno-pravno ustupi porodici, kako narednih godina ne bismo dolazili u situaciju da bilo ko baca senku na ime mog oca i da žrtva koju je podneo za slobodu novinarstva u Srbiji bude bačena u drugi plan. Nerazumevanje pojedinaca ko je bio Milan Pantić, lične sujete i animoziteti, doveli su nas do toga da je čuvanje sećanja na njega ozbiljno ugroženo“, kazao je Milanov sin Nemanja Pantić.

Žiri nagrade čine predstavnici Večernjih novosti, UNS-a, NUNS-a, redakcije Novi put i Književnog kluba Djura Jakšić iz Jagodine u kojima je Milan Pantić radio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.